6 soru 6 cevap | Motorin ve benzinde neler oluyor? Daha zam gelir mi?

Benzin ve motorine son dönemde gelen zamlar vatandaşı zorluyor. Bu zamlar daha ne kadar devam edecek? Dünyada durum ne?

Son Güncelleme:

1-Şu an benzin ve motorinin fiyatı neden artıyor?

Dünya çapında bir enerji krizi yaşanıyor. Covid-19’un ardından hayatın normale dönmesi brent petrol fiyatlarını artırdı. Salgın başında neredeyse eksi seviyelere inen vadeli petrol kontratlarının fiyatı arttı. Bu yıl yaşanan doğalgaz sıkıntısı da Brent petrolün fiyatını 86 dolara kadar çıkardı. Üstüne dolar kurunda yaşanan gelişmeler motorin ve benzine zammı kaçınılmaz kıldı.

2-Benzine ve motorine böyle zam gelmeye devam eder mi?

Motorine son bir haftada 64 kuruş zam geldi. Motorinde eşel mobil sınırına 16 Ekim'de ulaşılmış ve 41 kuruş zam yapılmıştı. Son 23 kuruşluk artışın pompaya yansımasıyla İstanbul'da motorinin fiyatı 8 lira 16 kuruşa kadar çıktı. Eşel mobil sistemi ile devlet benzinden aldığı vergiden feragat ederek akaryakıta bir tavan fiyat koymuş oluyordu. Eşel mobil sistemde bir ayarlama yapılmadığı sürece akaryakıt fiyatları artmaya devam edebilir. Eşel mobil sistem 17 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası Başkanı Fesih Aktaş yıl sonuna kadar dönem dönem, kur ve enerji maliyetlerinden dolayı artışlar sebebiyle akaryakıt fiyatlarına zam beklediklerini söyledi.

3-Eşel mobil sistemi kim buldu?

Eşel mobil Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan’ın başbakanlığı döneminde hayat pahalılığına önlem için ortaya konmuştu. Erbakan 96’da Bağ-kur ve Emekli maaşı zamlarını bu sisteme göre yapmıştı. Eşel mobil sistemi iktisadi olarak şu anlama geliyor: Emeği ile geçimini sağlayan zümrenin satın alma gücünü koruyabilmek için, ücretlerin hayat pahalılığına göre kendiliğinden ayarlanması.

4-Devlet eşel mobille ne kadarlık bir gelirden vazgeçiyor? 

Hazine'nin kamu maliyesi raporuna göre; Hazine 2021 yılında eşelmobil nedeniyle 46 milyar TL'lik KDV ve ÖTV gelirinden feragat etmiş oldu.

5-Dünyanın farklı yerlerinde akaryakıt fiyatları artıyor mu?

Evet, artıyor. Almanya’da da benzin fiyatları yükselişte, hanelere verilecek doğalgaz miktarında da bu sonbaharda yüzde 13 artış bekleniyor. İtalya’da yılın başından bu yana benzin fiyatına yüzde 15 zam geldi. Almanya’da kurşunsuz benzinin fiyatı rekor kırdı. Benzinin litresinin yakında 2 euroya çıkmasından endişe ediliyor.

6-Akaryakıtın fiyatı nasıl belli oluyor?

Türkiye’de akaryakıtın rafine çıkış fiyatı üzerinden ÖTV ve KDV alınıyor daha sonra bu ÖTV'nin de KDV'si alınarak son tüketiciye bir fiyat sunuluyor. 95 oktan kurşunsuz benzin ile normal benzinde litre fiyatı üzerinden uygulanacak ÖTV miktarı 1 lira 33 kuruş, 98 oktan benzin de ise 1 lira 58 kuruş, motorinde litre başına 1 lira 29 kuruş, otogaz ve LPG'de ise kilogram başına 81 kuruş ÖTV alınıyor.

Almanya’da da akaryakıttan sabit vergi alınıyor. Süper kurşunsuz benzinin litresinden 27 cent, motorinin litresinden de 25 cent vergi alınıyor. Almanya ayrıca bu yıl doğayı kirlettiği için benzin ve motorinden karbon vergisi de almaya başladı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber