Dolar ve Euro'da son durum

Geçtiğimiz hafta ABD ekonomisinin canlılığını gösteren verilerin ardından güçlenen dolar yeni haftaya yatay seyirde 18,8973 TL'den başlarken, Euro/TL ise 20,1131 TL ile yükselişle başlıyor.

Son Güncelleme:

Geçtiğimiz hafta ABD ekonomisinin canlılığını gösteren verilerin ardından güçlenen dolar yeni haftaya yatay seyirde başlarken, Dolar/TL kuru 18,8973 TL'den başlarken, Euro/TL ise 20,1131 TL ile yükselişle başlıyor.

Geçtiğimiz hafta 195 bin beklentilerine karşılık 190 bin gelen tarım dışı işsizlik başvuruları ABD ekonomisinin canlılığını gösteren emareler oldu. Bu da Fed'in faiz artırımlarına devam edeceği beklentilerinin devamını sağladı. 

Türkiye'de enflasyon baz etkisiyle gerilemeye devam ediyor. Enflasyon şubat ayında beklentilerin altında aylık yüzde 3.15, yıllık ise yüzde 55,18 olarak gerçekleşti. Aylık enflasyonda en yüksek payı yüzde 7.36 ile gıda ve alkolsüz içecekler aldı. 

KKM mevduatları ise TCMB'nin politika faizi + yüzde 3 faiz'deki yüzde 3'lük sınırı kaldırmasının ardından artışa devam ediyor. KKM biriken tutar 1.5 trilyon lirayı aşarak zirvesini yeniledi.

Vatandaşların ve şirketlerin döviz mevduatları ise gerilemeye devam ediyor. Vatandaş ve şirketlerin döviz mevduatları bir haftada 4 milyar 682,40 milyon dolar düşüş gösterdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki hafta 190 milyar 520,6 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 24 Şubat ile sona eren haftada 185 milyar 838,20 milyon dolara geldi.

Depremin ekonomiye etkisi ise izlenmeye devam ediyor. TCMB'nin geçtiğimiz hafta yayınladığı PPK özetinde depremin ekonomi üzerindeki etkilerinin izlendiği belirtilirken, deprem öncesinde ekonominin canlı olduğuna işaret edildi. Deprem bölgesinde yapılan incelemeler sonucunda bölgenin sanayi üretim altyapısının büyük ölçüde korunduğu ve üretimin sürekliliğinin sağlandığı ifade edildi. Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı belirtildi.

Bu hafta içerde Cuma günü açıklanacak sanayi üretimi var. Dışarda ise ABD işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber