Dolar ve Euro'da son durum

Yoğun bir haftanın son gününe girerken dolar düşüyor, yükseliyor. Dolar haftanın son gününe 18.60 TL'den başlarken, Euro ise 18,22 TL'den başladı. TL bu hafta son 1 haftada euro karşısında yüzde 2 değer kazandı.

Son Güncelleme:

Yoğun bir haftanın son gününe girerken dolar düşüyor, yükseliyor. Dolar haftanın son gününe 18.60 TL'den başlarken, Euro ise 18,22 TL'den başladı.

TL bu hafta son 1 haftada euro karşısında yüzde 2 değer kazandı. Dolar karşısında ise 18.60 TL seviyesindeki yatay seyrini sürdürdü. 

Haftanın son gününe girerken bugün piyasalarda açıklanacak önemli veri bulunmuyor. Yurtdışında ise ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik rakamları açıklanacak. Euro bölgesinde de imalat PMI verileri açıklanacak.

Fed, kritik ekim ayı para politikası faiz kararını açıkladı. Fed, beklendiği gibi 75 baz puan artışa giderek politika faizini yüzde 4'e çekti. Fed, karar metninde güvercin mesajlar verdi. 75 baz puanlık faiz artışının yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşmak için gerekli olduğu ifade edildi. Fed, bundan sonraki faiz artış kararlarında ekonomik aktiviteleri izlemeye devam edeceklerini açıkladı. Ancak agresif sıkılaşma sürecinin de sonuna gelindiği ifade edildi.

Kararın ardından basın toplantısı düzenleyen Fed Başkanı Powell, Aralık ayı toplantısında daha düşük bir faiz artışının olası olduğunu söyledi. Yüzde 2'lik enflasyon hedefine sıkı sıkıya bağlı olduklarını söyleyen Powell, bu hedef için fiyat istikrarına ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Powell, yeterince sıkılaşmada başarısız olma veya para politikasında erken gevşeme hatasından kaçınmak istediklerini ifade etti.

Kararın ardından dolar diğer para birimleri karşısında değer kazansa da haftanın son gününde kazanımlarını geri veriyor. DXY endeksi bugün yüzde 0,36 düşüşle 112.40'a indi. 

Dün Ekim ayı enflasyon rakamları açıklanacaktı. Enflasyon yıllık zirvesini yenileyerek yüzde 85,51'e çıktı. Aylık enflasyon ise yüzde 3,54 olarak gerçekleşti. Enflasyona en büyük katkı gıda fiyatlarından geldi. Verinin ardından dolar/TL kurunda herhangi bir değişim yaşanmadı.

Dün TCMB'nin açıkladığı bankacılık verilerine göre geçtiğimiz hafta şirketler döviz pozisyonlarını boşaltırken, vatandaşlar dolar almaya devam etti. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki hafta 213 milyar 983 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 28 Ekim ile sona eren haftada 212 milyar 791 milyon dolara geldi.

Gerçek kişilerin döviz mevduatları bir önceki haftaya göre 425,10 milyon dolar artarak 126 milyar 807,20 milyon dolar, tüzel kişilerin döviz mevduatı 1 milyar 617,40 milyon dolar azalarak 85 milyar 983,80 milyon dolar oldu.

BDDK, şirketlerin kredi kullanımı için döviz mevduatı azaltımına gitmelerini istemişti. BDDK, ayrıca şirketlerin belli bir TL mevduat oranları tutturmalarını istemişti.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber