28-30 milyon bandındaki istihdam sayısı nasıl artar?
2017 yılının mayıs ayından bu yana Türkiye'de çalışan insan sayısı 28 milyon 30 milyon bandında seyrediyor. Hükümet ilave istihdam için politikalar geliştirirken geniş maaş ve prim teşvikleri gündemde.
İşsizlik Türkiye’nin yıllardır mücadele ettiği ekonomik sorunlardan biri. TÜİK’in açıkladığı Şubat ayı işsizlik verilerine göre 30 milyon 6 bin kişi halihazırda istihdam ediliyor. Bu verinin açıklanmasından bir ay önce istihdam edilen insan sayısı 29 bin 916 idi, yani son 1 ayda istihdamda 90 bin kişilik bir artış olduğu görülüyor. 2022 yılının Şubat ayında haftalık çalışma saati fiili olarak 45,6 saat oldu. Kanunen haftalık yasal çalışma süresi 45 saat.
MAAŞINI DEVLET ÖDEYECEK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen salı günü istihdamı artırmak için çok önemli bir teşvik paketi açıkladı. İşbaşı eğitim programı kapsamında mevcut çalışanlarının üzerine ilave istihdam taahhüt eden firmaların işe alacakları her işçinin 3 veya 6 ay boyunca tüm ücretleriyle sosyal destek primlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı karşılayacak. Böylece bu kapsamda işe giren her bireye 1 veya 2 yıllık istihdam garantisi verileceği ifade ediliyor.
KİMLER FAYDALANACAK?
Peki bu programdan kimler faydalanacak? İŞKUR'a kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, işverenin birinci veya ikinci derece kan hısmı veya eşi olmamak, emekli olmamak, programa başladığı tarihten önceki 1 yıl içerisinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan iş yerlerinde sigortalı olmamak, iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak şartları aranıyor.
İşverenlerin karşılaması beklenen şartlar ise en az 5 sigortalı çalışana sahip olmak, İŞKUR'a kayıtlı olmak, katılımcıların en az yüzde 70'inin 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az 3 katı kadar süreyle istihdamını taahhüt etmek.
İşverenler aynı ilde ve aynı vergi numarası altında yer alan iş yerlerinde çalıştırdıkları sigortalı sayılarının yüzde 30'una kadar katılımcı talep edebilecek. ‘Nitelik gerektirmeyen meslekler’ kategorisi dışında yer alan meslekler bu programdan faydalanabilecek. İŞKUR bu meslekleri 'çöpçüler, kuryeler, paket dağıtıcıları ve bavul taşıyıcıları' olarak tanımlıyor. İşbaşı eğitim programı katılımcılarından iş arayan statüsündekilere fiilen katıldıkları gün üzerinden 163,59 TL ödenecek.
İSTİHDAM DURUMU
Peki ya işgücü piyasasında durum nasıl? 2020’nin Mart ayında başlayan pandemi istihdamı ciddi şekilde etkiledi. Kısa Çalışma Ödeneği gibi seçeneklerle istihdamın korunması hedeflense de kayıt dışı çalışanların önemli bir kısmı geçici bir süreyle de olsa işlerini kaybetti. Ocak 2020’de 26 milyon 953 bin insan istihdam edilirken pandeminin etkilerinin iyice hissedildiği, kapanmaların yaşandığı Nisan 2020’de çalışan sayısı 25 milyon 96 bine indi. Ocak-Nisan 2020 arasında yaşanan istihdam kaybı 1 milyon 857 bin oldu. Türkiye’de en fazla insanın istihdam edildiği tarih ise Ekim 2021 oldu. Söz konusu tarihte 30 milyon 217 bin kişi istihdam ediliyordu. Şubat 2022’de ise istihdam edilen insan sayısı 29 milyon 485’e indi.
İSTİHDAMIN GELECEĞİ NASIL OLACAK?
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca SGK verilerine göre 2021 yılı Aralık ayı itibarıyla doğrudan 72 bin kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. Karaca dolaylı çalışanlarla birlikte bu sayıyı 250 bin olarak değerlendirdiklerini aktarırken yeni istihdam düzenlemesine göre daha fazla insana iş imkanı sağlayabileceklerini belirtti.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Ahmet Öksüz tekstil sektörünün hazır giyim sektörüyle beraber 1.2 milyona yakın kişiye iş imkanı sağladığını ifade ederken 2021 yılında 100 bine yakın ek istihdam yarattıklarını belirtti. Öksüz, "Sektörümüzün paydaşları geçtiğimiz yıl itibariyle büyük ölçekli yatırım kararları aldı ve bunları hayata geçirme yönünde çalışmalara başladı. Söz konusu yatırımların devreye alınabilmesi için sektörümüzün ilave istihdam ihtiyacı doğacak" değerlendirmesinde bulundu ve yeni istihdam paketinin ilave işe alımların önünü açacağını söyledi.
Ek kaynak: İŞKUR, AA
Kaynak: Web Özel