Dolar enflasyonun ardından yeniden güçleniyor

Bugüne 18.22 TL'den başlayan dolar ABD'de açıklanan ve beklentileri aşan enflasyon rakamlarının ardından güç kazanarak 18.25 TL'ye çıktı.

Son Güncelleme:

Dolar geçtiğimiz ay TCMB'nin sürpriz faiz indirimi sonrası yükseldiği 18.20'li seviyelerde yatay geçişe yaptı.

Bugüne 18.22 TL'den başlayan dolar ABD'de açıklanan ve beklentileri aşan enflasyon rakamlarının ardından güç kazanarak 18.25 TL'ye çıktı. Euro/dolar paritesi de yüzde 0,76 değer kaybederek 1.00448'e indi. 

Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi de 107.537'den 108,797' sıçradı...

ABD'de enflasyon aylık bazda yüzde 0.1 artış gösterdi. Yıllık bazda ise yüzde 8.1 beklenirken yüzde 8.3 olarak gerçekleşti. Düşen enerji fiyatlarına rağmen yükselen enflasyon piyasada moralsizlik yarattı. ABD vadeli kontratları sert düşerken, dolar yeniden güvenli liman haline geldi.

Euro ise geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası'nın(ECB) tarihi faiz kararı sonrası güçlenmeye devam ediyor. ECB kuruluşundan bu yana yüzde 0.75 baz puan artırım ile en sert faiz artışını gerçekleştirmişti. Karar öncesi 18.09 TL seviyelerinde bulunan Euro/TL kuru bugüne 18.48 TL'den başladı.

Dün piyasanın beklediği cari açık rakamları açıklandı. Cari açık 3.7 milyar dolarlık beklentilerin üstünde 4.07 milyar dolar açık verdi. TCMB verilerine göre 12 aylık cari açık Temmuz ayı itibariyle 36,6 milyar dolar oldu.

Öte yandan dün işsizlik rakamları da açıklandı. TÜİK verilerine göre, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşti. Haziran ayı verisi yüzde 10,4 olarak kaydedilmişti.

Bugün dolar endeksi yatay seyrederken, piyasalar ABD'de açıklanacak TÜFE rakamlarını bekliyor. Açıklanacak enflasyon rakamı Fed'in adımlarına yön verecek mahiyette bir veri olacak. Beklentiler enflasyonun zirvesinden döneceği...

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber