1 külçe altın kaç kg? 1 külçe altın kaç gram eder?

Altın son zamanların en gözde yatırım araçlarından biri olarak görülmektedir. Bu sebeple de altının farklı türleri ve gramajları oldukça merak edilmektedir. Peki, 1 külçe altının gram bakımından karşılığı nedir?

Son Güncelleme:

Külçe, eritilmiş altının metal kalıplara dökülmesinden sonra üretilmiş hali olarak ifade edilmektedir. Genellikle 24 ayar olarak üretilmiş oldukları için hem terazide hem de pahada daha ağır gelmektedir.

1 KÜLÇE ALTIN KAÇ GRAM EDER?

Külçe altının yalnızca tek bir kalıpta üretilmiş olduğu yaygın bilinen bir yanlıştır. Bu bilgiye dayanarak ülkemizde; 1 gr, 2.5 gr, 5 gr, 10 gr, 20 gr, 50 gr, 100 gr, 250 gr, 500 gr ve 1 kg ağırlığında külçe altın üretimi bulunmaktadır. Yani, külçe altının gramajı yatırımcının ihtiyacı doğrultusunda farklı ağırlıklar ile birlikte sahiptir.

Uzun yıllar süresince yatırım amacı ile kullanılan külçe altın, ağırlık bakımından çeşitliliğe sahip olsa da sadece bir ayarda üretilmektedir. Bu duruma göre külçe olarak satışa çıkarılan altınların tümü 24 ayar özellik taşımaktadır. Bununla birlikte aynı zamanda karat olarak da bilinen 24 ayar altın 0 oranında saf olarak ifade edilmektedir. Yani 24 ayar altının dahilinde gümüş veya buna benzer herhangi ek bir metal yer almamaktadır.

Altının kaç ayar olduğu hakkında fiyatlandırma açısından oldukça önemlidir. Buna göre; 14, 18, 22 ve 24 ayar olarak satışa çıkarılan altınlardan ayarı yüksek olanın gram fiyatı da daha yüksektir. Yani bir başka ifade edilişi ile birlikte yatırım amacıyla yüksek ayarlı altınların alınması daha fazla tercih edilmektedir.

DÜNYANIN EN BÜYÜK KÜLÇE ALTINI KAÇ KG?

Dünyada şimdiye dek üretilmiş olan en büyük külçe altın, 250 kilogram ağırlığındadır. Bu altın külçesinin üreticisiyse Mitsubishi bünyesinde hizmette bulunan bir yan kuruluştur. Üretilen söz konusu külçe, 2005 yılında Toi Altın Müzesi’nde sergilenmiş ve ziyarete açılmıştır.

Sonraki Haber