Pedagojik formasyon kalktı mı?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir düzenlemesiyle birlikte 1 Eylül 2025 tarihi itibarıyla öğretmen atamalarında pedagojik formasyon zorunluluğunun sona ereceği iddia edildi. İşte konuyla ilgili merak edilenler...

Son Güncelleme:

Pedagojik formasyon programı, Türkiye'de öğretmenlik mesleğini icra etmek isteyenler için düzenlenen bir sertifika programı olarak ifade edilebilir. Ancak 2023'ün başlarında YÖK'ün almış olduğu bir kararla pedagojik formasyon eğitimi lisans programları bünyesinde de seçmeli ders olarak verilmeye başladı. Sertifika programı şeklinde verilen pedagojik formasyon eğitimi lisans programlarından bağımsız olarak yürütülmeye devam etmekteydi. Bu eğitim programıyla birlikte kişilerin pedagojik bilgi ve beceriler kazanmaları amaçlanıyordu. Memurlar.net Genel Yayın Yönetmeni Edip Üzen'in haberine göre Milli Eğitim Akademisi'nde eğitim görüleceği için Formasyon gibi bir durum da artık olmayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), öğretmen atama sürecinde önemli bir değişiklik yaptığı öne sürüldü. Bu iddiaya göre, 1 Eylül 2025 ve sonrasında yapılacak öğretmen atamalarında artık pedagojik formasyon belgesi gerekmeyecek. Bu değişiklikle birlikte, öğretmen adaylarının mesleki yeterliliklerini geliştirme sürecinde yeni bir dönem başlayacak.

YENİ EĞİTİM MODELİ

İddiaya göre, Bakanlık, pedagojik formasyonun yerine geçecek olan Milli Eğitim Akademisi modelini hayata geçiriyor. Adaylar, öğretmenlik mesleğine dair gerekli eğitimleri bu akademide alacaklar. Bu süreçte, hem teorik bilgi hem de uygulamalı eğitimlere ağırlık verilerek adayların öğretmenlik mesleğine daha hazır hale gelmesi sağlanacak.

PEDAGOJİK FORMASYON DÖNEMİNİN SONU

Bu düzenleme yürürlüğe girerse, daha önce üniversitelerde ya da özel eğitim kurumlarında verilen pedagojik formasyon eğitimi, 2025 itibarıyla tarih olacak. Milli Eğitim Akademisi'nde verilen eğitimler, doğrudan öğretmenlik mesleğine hazırlanmayı hedefleyen kapsamlı bir program sunacak.

Bu düzenleme ile öğretmen adaylarının akademik bilgi ve pedagojik donanımlarını bir arada geliştiren bir sistemin hayata geçirilmesi amaçlanıyor. Uygulamanın, hem öğretmenlik mesleği standardını yükseltmesi hem de adayların daha donanımlı bir şekilde mesleğe başlamalarını sağlaması bekleniyor.

Sonraki Haber