Zimbabve 200 fili katletme kararı aldı!
Zimbabve, Namibya örneğini izleyerek, Afrika'nın güneyinde son on yılların en kötü kuraklığının yol açtığı gıda sıkıntısıyla başa çıkmak için 200 fili itlaf edeceğini duyurdu.
Zimbabve Çevre Bakanı, Parlamentoda yaptığı açıklamada, ülkenin “ihtiyacından fazla file” sahip olduğunu belirterek, Zimbabve Parklar ve Yaban Hayatı Kurumuna (ZimParks) itlaf emrini verdiğini söyledi.
ZimParks Genel Müdürü Fulton Mangwanya, Agence France-Presse'e yaptığı açıklamada, 200 filin ülkenin en büyük doğa koruma alanı olan Hwange'de insan nüfusu ile çatışan bölgelerde avlanacağını söyledi.
Zimbabve'de tahminen 100 bin fil bulunuyor ve bu sayı Botswana'dan sonra dünyanın en büyük ikinci fil nüfusu. ZimParks sadece Hwange'de 65 bin fil olduğunu ve bunun parkın barındırabileceğinden dört kat daha fazla olduğunu ifade ediyor.
Namibya'da 700 hayvan şimdiden katledildi
Namibya, eylül ayı başında, aralarında 83 filin de bulunduğu 700'den fazla vahşi hayvanın itlafına başladığını duyurmuştu. Hükümete göre, itlaf yoluyla, kuraklıktan etkilenen nüfusu beslemek ve kuraklık nedeniyle zarar gören otlak ve su kaynakları üzerindeki baskıyı hafifletmek amaçlanıyor.
Zimbabve ve Namibya kuraklık nedeniyle olağanüstü hal ilan eden güney Afrika ülkeleri arasında yer alıyor.
Doğal Kaynaklar Yönetim Merkezi Direktörü Farai Maguwu ise, “Hükümet kuraklıkla başa çıkmak için daha sürdürülebilir ve çevre dostu yollar bulmalı. Bunu durdurmak zorundayız çünkü bu etik değil” dedi.
“Savunmasız” olarak kabul edilen bir tür
Bir çevre aktivisti ve Namibya Çevre Odası Başkanı olan Chris Brown, “fillerin çoğalmalarına izin verildiği takdirde doğal yaşam alanları üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olduklarını” söyledi.
Brown, “Ekosisteme ve doğal yaşam alanlarına zarar veriyorlar (...) şehirlerde koltuklarında oturan çevrecilerin gözünde daha az önemli olan diğer türler de” var diyerek yakındı.
Brown, yaşam alanlarının ve su kaynaklarının kuraklık nedeniyle ciddi şekilde test edildiği bir bağlamda “bu türler de, filler kadar önemlidir” dedi.
Zimbabve'de filler en son 1988 yılında katledilmişti.
415 bin fil
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Afrika’da sadece 415 bin fil kaldığını tahmin ediyor. 20’nci yüzyılın başında bu sayı 3 ila 5 milyon arasındaydı.
Güney Afrika, Botsvana, Namibya ve Zimbabve'deki fil popülasyonları hariç, Asya ve Afrika fillerinin neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu düşünülmektedir.