Zelensky-Macron görüşmesi: Savunma paketi konuşuldu

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'ya sağlanacak yeni savunma paketini görüştü. Zelenskiy, görüşme ertesinde "Avrupa Konseyi Zirvesi'nde Ukrayna'nın AB'ye katılım müzakerelerinin başlatılmasının önemini vurguladım" ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme:

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile "Fransa'nın, Ukrayna'nın ateş gücünü artıracak yeni savunma paketini" görüştüğünü bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda temaslarda bulunmak üzere gittiği Arjantin'de Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile telefonda görüştüğünü ifade etti.

Zelenskiy, görüşmede, Macron'a cephe hattındaki gelişmeler hakkında bilgi verdiğini ve askeri destekleri için teşekkür ettiğini belirtti.

Görüşmede, "Ukrayna'nın öncelikli ihtiyaçlarını ve ülkesinin ateş gücünü önemli ölçüde artıracak Fransa'nın yeni savunma paketini" ele aldıkları bilgisini paylaşan Zelenskiy, F-16 uçakları eğitim programının ikinci aşaması için Ukraynalı pilotları kabul etmeye hazırlandıkları için Fransa'ya teşekkür ettiğini bildirdi.

Zelenskiy, "Rusya'nın tüm engellemelerine rağmen halihazırda 7,5 milyon ton yükün taşındığı tahıl koridorunun işleyişi hakkında bilgi verdim. Ayrıca Avrupa Konseyi Zirvesi'nde Ukrayna'nın AB'ye katılım müzakerelerinin başlatılmasının önemini vurguladım. Ukrayna, AB Komisyonunun gerekli tüm tavsiyelerini yerine getirdi." ifadesini kullandı.

 ABD'DE SENATO ENGELİ

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail ve Ukrayna'ya yardımları da içeren 105 milyar dolarlık bütçe talebinin oylanması 7 Aralık'ta Senatoda reddedildi.

ABD Senatosunda söz konusu bütçe talebinin oylamaya sunulup sunulmaması için yapılan ön oylamada, birçok Cumhuriyetçinin yanı sıra bağımsız Senatör Bernie Sanders "hayır" oyu kullandı.

Tasarının oylamaya sunulması için 60 oy gerekirken, 49 senatör "hayır", 51 senatör ise "evet" oyu kullandı.

Genellikle Demokratlarla hareket eden ancak bu oylamada Cumhuriyetçilerin yanında yer alan Sanders ise ret nedeninin İsrail'e sağlanacak yardımlar olduğunu belirtti.

Sanders, yaptığı yazılı açıklamada, (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu yönetimine koşulsuz milyarlarca dolar verilmesine karşı olduğunu belirterek, "İsrail'in kesinlikle, 7 Ekim'de saldırı düzenleyen Hamas'a karşı kendini savunma hakkı var. Ancak binlerce masum Filistinli erkek, kadın ve çocuğu öldürmeye hukuken ya da ahlaken hakkı yok." dedi.

Cumhuriyetçi senatörler ise tasarının göçmen politikasında değişiklik talebini karşılamadığı gerekçesiyle Ukrayna'ya yapılması öngörülen yardımlara karşı çıktı.

Uzmanlar, tasarının geleceğinin "bilinmeze sürüklendiği" yorumunu yaptı.

Kaynak: AA

Sonraki Haber