Zelenski şu anda seçim yapmayı doğru bulmuyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülke Rus saldırısı altındayken bir oylama yapılıp yapılmaması gerektiğine dair tartışmaların artmasının ardından, savaş zamanında bir seçim yapılması fikrini "sorumsuzluk" olarak nitelendirerek reddetti.

Son Güncelleme:

Anlamsız siyasi tartışmalardan kaçınmak için birlik çağrısında bulunan Zelenski'nin yorumları, Ukrayna'nın demokratik kimliklerinin iyi durumda olduğunu göstermek için seçimlerin yapılması gerektiği yönündeki her türlü öneriyi dışlıyor gibi görünüyor.

Rusya'nın Şubat 2022'deki geniş çaplı işgalinin başlangıcında ülkede ilan edilen sıkıyönetim, yetkililerin seçim yapmasını yasaklıyor. Ancak, Mart 2024'te olası bir oylama konusunda yurtiçinde ve yurtdışında artan tartışmalar var.

Zelenski, yayımladığı video konuşmasında, işgalin başlamasından 20 aydan fazla bir süre sonra topraklarının neredeyse beşte birini işgal eden Rus güçlerini püskürtmeye çalışan Ukrayna'nın karşı karşıya olduğu askeri zorluklara odaklanmanın kritik önemde olduğunu söyledi.

Zelenski, "Hepimiz savaş zamanında, pek çok zorluk varken, seçimle ilgili konuları böylesine anlamsız bir şekilde ele almanın son derece sorumsuzca olduğunu anlıyoruz. Bunun bir savunma zamanı, devletin ve halkının kaderinin bağlı olduğu bir savaş zamanı olduğunu kabul etmeliyiz... Şu anda seçimlerin uygun olmadığına inanıyorum" dedi. 

Ukrayna'da barış zamanında Ekim ayında parlamento seçimleri ve gelecek yılın ilkbaharında da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu yapılacaktı.

ABD'li Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham ve diğer bazı Batılı yetkililer Kiev'i savaş halindeyken de özgür ve adil bir seçim yapabileceğini göstermek için seçim yapmaya çağırdı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba hafta sonunda yaptığı açıklamada cumhurbaşkanının savaş zamanında yapılacak bir seçimin artılarını ve eksilerini değerlendirdiğini söyledi.

Zelenski, daha önce de Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu yardımı alması ve bir seçimin gerekli görülmesi halinde oylama yapmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

Rus işgalinin başlamasının ardından Zelenski'nin popülaritesi yükselirken, Kiev'in bazı Batılı müttefikleri arasında Ukraynalı lidere karşı sabırsızlığın arttığına dair işaretler var.

Ayrıca Zelenski'nin hafta sonu şiddetle reddettiği bir yorumla, en üst düzey komutanının savaşın durağan bir aşamaya geldiğinin sinyalini vermesinin ardından ülke liderliğinde bir çatlak olduğu izlenimi doğdu.

Zelenski, bölücü konuşmalara son verilmesi gerektiği ortaya çıkarsa, "bu kararları verebilecek ve topluma gerekli tüm cevapları sağlayabilecek" devlet yapıları olduğunu söyledi.

Ayrıca devlet kurumlarının "kaldırım taşları ya da sokak onarımlarıyla değil" tamamen savaş çabalarının arkasında olmasının hayati önem taşıdığını söyledi.

Ülkenin "özellikle bölgesel düzeyde ... savunmaya çok daha fazla odaklanması" gerektiğini söyleyen Zelenski, hafta sonunda Rusya'nın Ukraynalı bir tugaya düzenlediği ve askeri yetkililerin 19 askerin öldüğünü söylediği saldırının tekrarlanmaması için çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Zelenski daha önce güneydeki Zaporizhzhia bölgesindeki saldırının "önlenebilecek bir trajedi" olduğunu söylemişti. Ukrayna medyası askerlerin cuma günü bir ödül töreni sırasında öldürüldüğünü bildirirken, olayın tam olarak nasıl gerçekleştiği belirsizliğini koruyor.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber