Zaten zengin olan Norveç daha da zengin olacak! Avrupa'nın en büyük nadir metaller içeren toprak yatağını keşfetti

Norveçli bir madencilik grubu, Norveç'in güneydoğusundaki bir nadir toprak yatağının Avrupa'nın en büyüğü olduğunu ve bunun yeni uzman raporlarıyla desteklendiğini duyurdu.

Son Güncelleme:

“Rare Earths Norway”e göre, Fensfeltet yatağı, yeşil dönüşüm için gerekli olan bu metallerden 8,8 milyon ton içeriyor. Bu miktar İsveç'te bulunan ve 1 ila 2 milyon ton içerdiği düşünülen Kiruna’daki yataktakinden çok daha fazla. 

Grup tarafından yapılan basın açıklamasında, "Üç yıl süren yoğun sondaj ve analiz çalışmalarının ardından, (…) mineral kaynaklarının ilk tahmini (…) Fensfeltet'in Avrupa'daki en büyük nadir toprak elementleri (REE) yatağı olduğunu gösteriyor" dendi.

Tahminlere göre, yataklar, elektrikli arabalarda ve rüzgar türbinlerinde kullanılan , 1,5 milyon ton kalıcı mıknatıs içeriyor. Rare Earths Norway'e göre, çıkarma faaliyetleri 2030 yılında başlayabilir ve ilk aşama için 10 milyar kron veya 867 milyon avro yatırım gerekebilir.

Yüzde 98'i Çin'den ithal ediliyor

Genel Müdür Alf Reistad, "Nadir Topraklar Norveç'in hedefi, madenden mıknatısa, iklim ve çevreye etkisi önemli ölçüde azaltılmış, toplam ve kompakt bir değer zincirine katkıda bulunmaktır" dedi. 

Ukrayna'daki savaşın başlamasından önce Rusya'ya olan enerji bağımlılığıyla sarsılan, Norveç'in üyesi olmadığı, ancak yakın bağlara sahip olduğu Avrupa Birliği, halen nadir metaller sektöründe bağımlılığı azaltmaya çalışıyor.

Halihazırda AB'de kullanılan nadir toprak elementlerinin yüzde 98'i, sektörde sanal bir tekele sahip olan Çin'den ithal ediliyor. Pekin, Avrupa pazarını elektrikli otomobillerle doldurmak için bu durumdan faydalanıyor.

İsveçli bir madencilik grubu, Ocak 2023'te, İsveç'in kuzeyindeki Kiruna'da Avrupa'nın "bilinen en büyük nadir toprak elementi yatağının" keşfedildiğini duyurmuştu. 

Avrupa’da işletilmekte olan hiçbir nadir toprak madeni bulunmuyor.

Sonraki Haber