Yunanistan, 10 bin sığınmacıyı Türkiye'ye iade edecek

Yunanistan, Midilli Adası'ndaki Morya Kampı'nda çıkan yangının ardından yaptığı kriz toplantısında, 2020 sonuna kadar 10 bin sığınmacıyı Türkiye'ye iade etme kararı aldı.

Son Güncelleme:

Yunanistan'ın yeni merkez sağ hükümetinin Midilli Adası'ndaki Morya Kampı'nda çıkan yangının ardından yaptığı kriz toplantısından 2020 sonuna kadar 10 bin sığınmacıyı Türkiye'ye iade etme kararı çıktı.

Batı medyasının aktardığına göre Yunanistan Vatandaşları Koruma Bakan Yardımcısı Lefteris Economou, "Morya kampını boşaltmak için sığınmacıları kademeli olarak tahliye etmeyi düşünüyoruz" dedi.

MORYA KAMPI'NDAKİ YANGIN

Morya Kampı'nda pazar günü çıkan yangında en az 1 kadın yaşamını yitirmiş, 17 kişi de yaralanmıştı. Yangının ardından kampta sığınmacı ve güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşanmıştı. Hükümet yaşanan olayların ardından Midilli'ye çok sayıda nöbetçi polis sevk etti. Morya'nın kapasitesi 3 bin kişiyken, kampta 13 bin sığınmacının kaldığı bildiriliyor.

YUNANİSTAN'IN MÜLTECİ KARNESİ

Geçen hafta Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT) sığınmacıların yaşam koşulları konusunda Yunanistan'a yönelik eleştiri dozu yüksek bir rapor hazırlamıştı. Yunanistan'ın Midilli, Sakız ve Sisam adaları ile Atina ve Selanik kentlerine düzenlenen denetim ziyaretleri hakkındaki raporda Yunanistan'da sığınmacıların "insanlık dışı" koşullarda yaşadığına dikkat çekilmişti.

Başbakan Kiryakos Miçotakis'in yeni hükümetinin sol eğilimli eski Başbakan Alexis Tsipras'tan farklı bir politika izleyeceği belirtiliyor. Hükümet tarafından yapılan açıklamada Tsipras yönetiminde Türkiye'ye 4,5 yıl içinde sadece bin 806 sığınmacı iadesi yapıldığı kaydedildi.

Hükümet açıklamasında Ege Denizi'nde daha fazla sahil güvenlik devriyesi yapılacağı belirtildi. Buna ek olarak göçmenlerin adalardan Yunanistan ana karasına taşınması planlanıyor.

TÜRKİYE İLE AB ARASINDAKİ SIĞINMACI ANLAŞMASI

Türkiye ile AB arasında 2016'da imzalanan mülteci mutabakatı kaçak yollarla Yunanistan'a gelen sığınmacıların Türkiye'ye geri gönderilmesini, iade edilen her Suriyeli karşılığında da bir Suriyeli sığınmacının yasal yollardan Avrupa'ya kabul edilmesi öngörüyor. Bu çerçevede AB, Türkiye'den 72 bin kadar sığınmacıyı kabul edeceğini tahaahhüt etmişti. 

Geçen ay Alman basınında yer alan habere göre Avrupa Komisyonu, Yunanistan'dan Türkiye'ye daha fazla sığınmacı iade etmesini talep etmişti.

Sonraki Haber