Yolcu uçuş görevlisini ısırınca pilot acil iniş yaptı
ABD’de Miami'den Newark'a giden bir uçak, bir müşterinin agresif davranması üzerine Orlando'ya inmek zorunda kaldı.
Uçakta şiddet artık istisna olmaktan çıkıyor. Temmuz ayının başında Fas'ın Agadir kentinden İngiltere'nin Londra kentine uçan bir Ryanair uçağında çıkan arbede, Marakeş'e acil inişle son bulmuştu.
Sal günü, Miami'den Newark'a giden uçaktaki bir yolcu United Airlines uçuş görevlisini ısırdı. X'te yayınlanan bir videoda, yolcunun bir uçuş görevlisini omzundan ısırdığı, üniformasının bir kısmını yırttığı, ardından onu zapt etmeye çalışan mürettebata ve yolculara bağırdığı ve hakaret ettiği görülüyor.
Pilotlar, bu gergin durum karşısında uçağı Orlando'ya acil iniş yapma kararı aldı.
United, "Uçağın Orlando'ya inmesinden sonra polisin yolcuyu uçaktan çıkardığını” bildirdi. Daha sonra da uçağın mürettebatı değiştirildi ve uçak, üç saat gecikmeyle yeniden havalandı.
YÜZDE 47 ARTIŞ
Bu olay, pek çok örnek arasında sadece bir tanesi. Sarhoş yolcular, aşağılayıcı veya cinsiyetçi ifadeler, sözlü, fiziksel ve hatta cinsel saldırganlık, hakaretler, sinsice içilen sigaralar... Uygunsuz davranışlar uçaklarda her zaman var oldu, ancak Covid salgınının sona ermesinden bu yana bu tür davranışlar gittikçe artıyor.
IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2022 yılında her 568 uçuşta bir olay rapor edilirken, bu sayı 2021 yılında her 835 uçuşta birdi. Bu da yüzde 47 artış anlamına geliyor.
IATA Genel Müdür Yardımcısı Conrad Clifford, "Asi yolcuların karıştığı olaylardaki artış eğilimi endişe verici" diye yakınıyor.
Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansına (EASA) göre de, her üç saatte bir "Avrupa Birliği'ndeki bir uçuşun güvenliği bazı yolcuların davranışları nedeniyle tehlikeye giriyor".
KARA LİSTE
Bu belayla başa çıkmak için her zaman yeterli olmayan yasal mevzuatla karşı karşıya kalan bazı ülkeler önlem almak için öncülük ediyor.
Fransız hükümeti, Haziran 2022'de, "bir uçuş sırasında rahatsız edici veya basitçe tedirgin olduğu söylenen yolcuların davranışlarını cezalandırmak için idarî ve cezaî yaptırımlar sisteminin oluşturulmasını öngören” bir kararname hazırladı.
Buna göre, uçuş ekibi tarafından kullanımı yasaklanmış olan elektronik veya elektrikli bir cihazın kullanılması, uçuş ekibinin emniyet görevlerini yerine getirmesinin engellenmesi ve uçuş ekibi tarafından verilen bir güvenlik talimatına uymanın reddedilmesi halinde 10 bin avroya kadar idarî para cezası uygulanabilecek.
Bazı havayolları daha da ileri gitmeyi planlıyor. Özellikle kara listeler sayesinde bu tür olaylara sebep olan yolcular uçaklara alınmayacak.
Ryanair gibi diğer havayolları ise, başka bir yerden satın alınan alkolün kabinde tüketilmesinin yasaklanması gibi daha hedefe yönelik tedbirleri tercih ediyor.