Yeni Kaledonya'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Fransa’nın denizaşırı toprağı olan Yeni Kaledonya'da anayasa değişikliklerine yönelik protestolar sırasında şiddet olaylarının patlak vermesinin ardından sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Son Güncelleme:

Olaylar, bağımsızlık yanlılarının dün Yeni Kaledonya'daki seçimlerde daha fazla Fransız vatandaşının oy kullanmasına olanak tanıyacak anayasa değişikliklerine karşı düzenledikleri ve bağımsızlık yanlılarının yerli Kanakların oylarını azaltacağından korktukları bir gösteri sırasında patlak verdi.

Yeni Kaledonya Cumhurbaşkanı Louis Mapou, 2021 yılında bağımsızlık yanlısı ilk yerli Kanak lider olarak bu göreve seçilmişti.

Fransız Yüksek Komisyonu, protestocularla çıkan çatışmalar sırasında çok sayıda polis memurunun yaralandığını ve bu akşam başkent Noumea'da sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Noumea ve çevresindeki binalar ve işyerleri hasar gördü ve arabalar ateşe verildi. İtfaiyeciler, dün gece yaklaşık 1.500 ihbar aldığını ve 200'üne müdahale ettiklerini bildirdi.

Fransız Yüksek Komisyonu, tüm toplantıların yasaklandığını ve bugün yerel saatle 18.00’den itibaren 12 saatlik sokağa çıkma yasağı uygulanarak, içki satışının yasaklandığını söyledi.

Yerel yönetim, ortaokul ve liseleri kapattı ve tüm ticarî uçak seferlerini iptal etti.

Yeni Kaledonya'da bu ay yapılması gereken meclis seçimleri de yıl sonuna ertelendi.

Fransız Ulusal Meclisi’nde bugün anayasa değişikliklerinin oylanması bekleniyordu, ancak dün gece yapılan tartışmaların solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisi tarafından sunulan çok sayıda değişiklik önergesi nedeniyle sonuçlandırılamaması üzerine oylama ertelenebilir.

Anayasa değişiklikleri, Senato'da onaylandıktan sonra Meclis’ten de geçme zorunda. Değişiklikler daha sonra Senato ve Meclis’in ortak toplantısında ele alınacak.

Sonraki Haber