Yardım kuruluşunun gönüllüleri, danışanlarla ilişkiye girdi: 'Şoke olduk!'

Birleşik Krallık'ta yer alan ve psikolojik sorunlar yaşayan bireylere telefon yoluyla yardım sunan Samaritans adlı kuruluşunun gönüllülerinden bazılarının danışan kadınlarla ilişkiye girdiği ortaya çıktı. Kadınların hassas psikolojik durumunun istismar edildiği olay "skandal" olarak değerlendirildi.

Son Güncelleme:

Birleşik Krallık'ta yaşanan bir olay ülkede büyük bir şok etkisi yarattı. Samaritans adı verilen yardım kuruluşuna psikolojik destek için başvuran kadınlara telefon yoluyla danışmanlık veren gönüllülerin, güven ilişkisini suistimal ederek kadınlarla buluştuğu ve birlikte oldukları ortaya çıktı.

Ortaya çıkan skandalda dikkat çeken detay ise başvuranlar ve telefonun diğer ucundaki gönüllülerin belirli bir yaş grubunda olması. Danışmanlık hizmeti veren orta yaşlı erkeklerin, daha çok kendilerinden yaşça küçük kadınların psikolojik zaaflarından faydalandıkları tespit edildi.

YILLARDIR HİZMET VERİYOR

Samaritans adlı yardım kuruluşu, psikolojik sorunlar yaşayan ancak maddi yetersizlik de dahil olmak üzere pek çok çeşitli sebeple problemlerini yüz yüze anlatamayan insanlara telefon yoluyla destek oluyor. Yıllardır hizmet veren Samaritans'ın ücretsiz hattına 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor.

Aklından intiharı geçirenler, kötü bir dönemden geçenler, dertleşmeye ihtiyacı olanlar, eşinden ya da işinden yeni ayrılmış olanlar, biri hakkında endişe edenler... Sorunun ne olduğuna göre danışanların yönlendirildikleri kişiler de değişiklik gösteriyor.

Samaritans'ın websitesi gibi farklı iletişim kanallarında; gönüllü olarak danışmanlık hizmeti veren şahısların, habere konu olan olaydaki motivasyonla ya da değil, danışanlarla dışarıda buluşması kabul edilemez olarak nitelendiriliyor.

Ayrıca yaşanan bu olay, danışanlar için endişe verici bir politika değişikliğiyle de sonuçlanabilir. Bu skandal sonrasında artık çağrılar dinlenebilir olacak. Yılda yaklaşık 5 milyon civarında çağrı alan ve 20 bini aşkın gönüllüye sahip olan Samaritans, şu anda hizmet alanların çağrılarını dinleme hakkında sahip değil. Ancak düşük kaliteli cevaplar ve arayanların güvenliği konusundaki endişeler bu yıl içinde değişikliğin hayata geçmesine neden olacak.

44 GÜVENLİK OLAYI

Gönüllülere gönderilen bir notta 2017'den bu yana 44 “ciddi güvenlik olayı” meydana geldiği ve bunların çoğunluğunun üçüncü şahıslar tarafından kendilerine iletildiği aktarıldı. Konuya dair konuşan ve isminin açıklanmamasını isteyen bir gönüllü, “Genel merkezin brifingini dinlerken şoke oldum” diyordu:

“Altı yıldır gönüllüyüm ve hiç böyle bir şey görmedim. Birinin bunu yapmış olabileceğine çok sinirlendim. Her gün bir sürü savunmasız insanla konuşuyoruz. Birilerinin bu durumu kötüye kullanması çok şaşırtıcı.”

“Hepimiz çok iyi eğitim aldık ve bu, bir gönüllünün yapabileceği en kötü şey” diyen şahıs, ihlal edilmemesi gereken iki büyük kuraldan birinin uygunsuz konuşmama, diğerinin ise bir danışanla dışarıda hiçbir koşulda görüşmeme olduğunun altını çizdi.

Yardım kuruluşunun yeni politikaları arasında şikayetçilerin ihbar için arayabilecekleri “endişe hattı” adı verilen bir hattın açılması da yer alıyor.

Bununla birlikte kurum içi yazışmalarda ifşaların konu edildiği e-postalarda yaşananlar “şoke edici” gibi ifadelerle değerlendirildi. Samaritans, tüm “ciddi güvenlik olaylarının” (Charity Commission) Yardım Komisyonu'na bildirildiğini ifade etti.

'CİDDİ GÜVENLİK OLAYLARI'

“Ciddi güvenlik olayları” diye adlandırılan durumlar genellikle bir hayır kurumunun faaliyetleriyle bağlantılı olarak yardım alan tarafın ciddi zarar görmesi ve istismar edilmesi anlamına gelmekte.

Bir başka ciddi politika değişikliğini 2017'de yaşayan ve savunmasız ya da 13 yaşından küçük olarak sınıflandırılan bireylerin durumlarıyla ilgili olarak acil servislerle iletişime geçme hakkını saklı tutan Samaritans'ın CEO'su da konuya dair konuştu:

CEO Julie Bentley şunları söyledi: “20 bin gönüllümüz, mücadele eden herkese günde 24 saat, yılda 365 gün hayati duygusal destek sağlamamızı sağlıyor. Ocak 2017'den itibaren telefon servisimiz ise dört yıl içinde 13 milyondan fazla çağrıya cevap verdi.

“Bu ölçekte herhangi bir ulusal hizmet yürütmek, son derece nadir durumlarda, yüksek standartların her zaman karşılanmadığı” durumlar doğurabilir diyen Bentley “Bu aslında yanıtlanan milyonlarca çağrıdan çok az sayıda güvenlik olayının tespit edildiği anlamına gelir” diye konuştu.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Telegraph'ta "Exclusive: Samaritans volunteers had sex with callers" başlığıyla yayınlanan haberden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber