WikiLeaks'in kurucusu Assange hakkında 'işkence' iddiası!

Geçtiğimiz aylarda tutuklanan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın babası, oğlunun 23 saat ayakta tutulduğu ve her türlü işkenceye maruz bırakıldığı iddiasında bulundu

Son Güncelleme:

Wikileaks kurucusu Assange, Haziran 2012'de hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemdeyken, Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

İsveç mahkemesi, 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti. 

Ekvador hükümeti tarafından Mart 2018'de yapılan açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange'ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.

Assange, 2012'den beri kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanmıştı. Mahkeme, Assange'ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmişti.

Assange'ın kurduğu Wikileaks, 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.

Assange, İngiltere'de en ağır suçluların bulunduğu hapishane olarak bilinen Belmarsh Hapishanesi'nde tutuluyor.

"İŞKENCEYE MARUZ KALIYOR"

Julian Assange'ın babası John Shipton, oğlunun Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ndeki durumu üzerine Press Association'a verdiği demeçte, oğlunun günde 23 saate kadar uyanık ve ayakta tutulduğunu, tecrit uygulandığını söyledi.

Shipton, oğlunun bu tür insanlık dışı cezaevi koşullarında tutulduğunu görmenin olağan dışı olduğunu ve Assange'ın sağlık durumunun hızla kötüleştiğini belirterek, "Julian'ı en son Ağustos ayında ziyaret ettim. Biraz titriyordu ve anksiyete bozukluğu çekiyordu. Çok fazla kilo kaybetti. Her türlü işkenceye maruz kalıyor" dedi.

WikiLeaks Genel Yayın Yönetmeni Kristinn Hrafnsson da İngiliz yetkililerinin Assange'ı "terörizmden suçlu bulunmuş" insanlardan daha kötü koşullarda tuttuğunu ve ABD'ye iadesine karşı davasını hazırlamasını engellediğini söylemişti.

BM İşkence Özel Raportörü Nils Melzer de, Mayıs ayında WikiLeaks kurucusuna yaptığı ziyaretin ardından Assange'a yönelik hapishanedeki muameleyi kınamış, "Assange, birkaç yıldan beri, kümülatif etkileri yalnızca psikolojik işkence olarak tanımlanabilecek şiddetli acımasız, insanlık dışı veya onur kırıcı muamele veya ceza biçimlerine kasten maruz kalmıştır" yorumunda bulunmuştu.

Sonraki Haber