Venezuela yıllar sonra seçime gidiyor

Venezuelalılar on yılı aşkın bir süredir en gergin şekilde beklenen başkanlık seçimi için yakında sandık başına gidecek.

Son Güncelleme:

Muhalefet destekçileri görevdeki Devlet Başkanı Nicolás Maduro'yu 11 yılın ardından görevden uzaklaştırmak için gerçek bir şansları olduğunu düşünüyor.

Bu seçim, Hugo Chavez'in 2013'te kanserden ölümünden sonra da hamisi Nicolás Maduro'nun liderliğinde sosyalist PSUV partisi tarafından yönetildiği 25 yılın ardından Venezuela'ya bir hükümet değişikliği getirebilir.

Bu çeyrek yüzyıl boyunca PSUV ülkedeki kilit kurumlara hakim oldu. PSUV liderliğindeki koalisyon, Venezuela'nın yasama organı olan Ulusal Meclis'teki 277 sandalyenin 256'sını elinde bulunduruyor.

Yasama organı üzerindeki bu neredeyse tam kontrol, Maduro hükümetinin, üyeleri Ulusal Meclis tarafından seçilen diğer iki kilit kurumun kontrolünü ele geçirmesine olanak sağladı.

Maduro'nun 2018'de yaygın bir şekilde düzmece olarak nitelendirilen bir seçimle yeniden seçilmesine ve Ulusal Meclis'in neredeyse tamamen partisinin elinde olmasına neden oldu.

Şu anda tek bir adayın arkasında birleşmiş olan ana muhalefet partileri, her ne kadar hükümet tarafından engellenmiş ve taciz edilmiş olsalar da, bu başkanlık seçiminin Maduro'yu iktidardan indirmek için en iyi şansları olduğunu savunarak seçim boykotundan vazgeçtiler.

Adayları Edmundo Gonzalez'in Maduro karşısında ezici bir üstünlüğe sahip olduğunu gösteren kamuoyu yoklamalarına işaret ediyorlar ve Gonzalez'e verilen desteğin, hükümetin seçimi çalmaya yönelik olası girişimlerini engelleyecek kadar büyük olduğunu savunuyorlar.

Seçimin sonuçları 29.4 milyon nüfuslu Güney Amerika ülkesinin çok ötesinde yankılara sahip olacak. Son 10 yılda 7.8 milyon Venezuelalı, Maduro yönetimi altında ülkenin içine sürüklendiği ekonomik ve siyasi kriz nedeniyle ülkeyi terk etti.

Seçim öncesinde yapılan anketler, Başkan Maduro'nun bir dönem daha kazanması halinde göçün daha da artacağını gösteriyor. Bir ankete göre Maduro'nun yeniden seçilmesi halinde ülkeyi terk edeceğini söyleyenlerin sayısı mevcut nüfusun yüzde 10'una tekabül ediyor. 

Muhalefet destekçileri Edmundo Gonzalez'in arkasında birleşmiş olsa da, Maduro'nun yenilebileceğine dair muhalefet saflarında umut uyandıran kişi Maria Corina Machado. Bayan Machado desteğini Gonzalez'in arkasına koydu ve ülkeyi baştan başa dolaşarak Gonzalez için kampanya yürüttü ve ikisi güçlü bir ittifak oluşturdu.

Sonraki Haber