Vatikan duyurdu: Papa'nın Irak'ı ziyareti ilk olacak!

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un 5-8 Mart tarihlerinde Irak'a yapacağı ziyarete ilişkin Vatikan Sözcüsü Matteo Bruni'den açıklama geldi. Bruni, Franciscus'un Irak'ı ziyaret edecek ilk Papa olacağını söyledi

Son Güncelleme:

Vatikan Sözcüsü Matteo Bruni, düzenlediği basın toplantısıyla tarihi gezi öncesi Vatikan'ı takip eden gazetecilere bilgi verdi.

Papa’nın Kasım 2019'da Tayland ve Japonya'ya yaptığı ziyaretten sonra yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2020'deki dış gezilerini iptal ettiğini hatırlatan Bruni, "Pandemi nedeniyle yaklaşık 16 aydır dış gezi yapılmıyordu. Bu seyahat, Papa'nın 33. dış gezisi olacak. Tarihte ilk kez bir Papa, Irak’a gidiyor. Aynı zamanda Papa, ilk kez nüfusunun çoğunluğu Şii'lerden oluşan bir ülkeye gidiyor." dedi.

Gezinin Irak ve bölgedeki Hristiyanlara dayanışma amacı taşıdığını, dinler arası buluşma için bir fırsat niteliği taşıdığını ve bölge ülkeler için de önemli olduğunu dile getiren Bruni, "Kardeşlik ve umut. Bu iki kelime, Papa'nın Irak ziyaretini özetlememize yardımcı olabilecek iki kelime." diye konuştu.

Irak’ta Kovid-19 vakalarının arttığı bir dönemde Papa'nın ziyaretini neden ertelemediği sorusuna Vatikan Sözcüsü, gezinin mümkün olan en kısa sürede yapılmak üzere tasarlandığını belirterek, "Papa'nın Irak'a yapacağı bu seyahat, o topraklara, oranın insanlarına ve Hristiyanlarına sevgi jestidir. Alışık olduğumuz seyahatlerden farklı bir yolculuk olacak. Ülkenin Kovid-19 önlemlerinin dikkate alınması gerekiyor." cevabını verdi.

Genellikle gittiği yerlerde zırhlı araçları binmeyi tercih etmeyen Papa'nın Irak ziyaretinde nasıl bir tutum izleyeceği sorusunu ise Bruni, "Diğer ziyaretlerden farklı güvenlik ihtiyaçlarının olduğu bir geziden bahsediyoruz. Zırhlı araç kullanması muhtemeldir." sözleriyle yanıtladı.

PAPA'NIN IRAK PROGRAMI

Papa Franciscus, 5-8 Mart tarihlerinde Irak'a geniş kapsamlı bir ziyaret gerçekleştirecek.

Vatikan'ın paylaştığı programa göre, Katoliklerin ruhani lideri ilk olarak başkent Bağdat’ta temaslarda bulunacak, ardından 6 Mart'ta Necef ve Ur kentlerini ziyaret edecek. Papa’nın Necef’te Şiilerin en büyük dini mercisi Ali es-Sistani ile de görüşecek.

Sözcü Bruni, Ur ziyaretindeki dinler arası buluşma sırasında Papa'nın, Yezidilerle görüşeceği bilgisini de verdi.

Papa Franciscus, 7 Mart'ta Erbil'e giderek burada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile görüşecek ayrıca Musul ve Karakuş'u da ziyaret edecek ve 8 Mart'ta Vatikan'a dönecek.

IRAKLI HRİSTİYANLAR BARIŞ VE HOŞGÖRÜ MESAJI BEKLİYOR

Iraklı Hristiyanlar, Papa'nın mart ayında yapacağı ziyaretin, farklı din ve mezhepler arasında sevgi, barış ve sağduyuya aracı olması temennisinde bulunurken, mülteci kamplarındaki Hristiyanlar ise ziyaret kapsamına alınmamaktan şikayetçi.

Bağdat'ta Keldani Yusuf Katedrali Papazı Nadhir Dekku, "Papa Franciscus'tan önce Papa Aziz 2. Yuhanna Pavlus'un Irak'ı ziyaret etme planları vardı ancak gerçekleşemedi." derken, Papa Franciscus’un bu ziyareti barış ve dinlerarası diyaloğu hedefliyor. Diyaloğa zemin olacak bu ziyaretin bileşenler arasında sağduyu, sevgi ve kardeşliğe vesile olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Musul'dan DEAŞ saldırıları nedeniyle göç ederek Bağdat'ta sığınmacı kampında yaşayan Hristiyanlardan Rimon Yusuf ise Papa'nın ziyaretinin "tarihi" nitelik taşıdığını dile getirse de "Papa madem barış elçisi olarak geliyor neden burada kampta yaşayan Hristiyanları ziyaret edip durumlarını incelemiyor? Hristiyanların ülkede istikrarlı şekilde yaşayıp yaşamadığını görmek istiyorsa bu kampa gelsin." diye konuştu.

Mülteci kampında yaşayan Neval Süleyman da "Papa'nın ziyareti bizim için çok şey ifade ediyor. Papa'nın, sığınmacı Hristiyanların durumunu görmesi lazım çünkü perişan durumdayız ve can güvenliğimiz yok. Göçebe gibiyiz istikrarlı yaşayabileceğimiz bir yer yok. Evimize de geri dönemiyoruz. DEAŞ saldırılarından beri 6 yıldan fazladır buradayım. Hristiyanların hepsi Irak'tan göçtü, çok az sayıda Hristiyan kaldı. Pandemi olmasa kalanlar da ülkeyi terk edecek çünkü Irak'ta güvenli ortam yok." dedi.

Kaynak: AA

Sonraki Haber