Vakalarda patlamanın yaşandığı İngiltere'nin açılma kararına 12 ülkenin bilim insanından tepki yağdı!

Delta varyantının ülke istatistikleri açıklanırken, en fazla vakanın görüldüğü yer 85 bin 637 kişi ile Birleşik Krallık oldu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın açılma kararına dünya genelinde 12 ülkeden bilim insanı tepki gösterdi

Son Güncelleme:

Aralarında İngiltere, Almanya, Hindistan, Fransa, İsveç, İsviçre’nin de bulunduğu ülkelerden bilim insanlarının imzaladığı açık mektupta, İngiltere hükümetinin 19 Temmuz’da kısıtlamaları kaldırma planının erken ve tehlikeli olduğu ifade edildi. Mektupta, "Salgının üçüncü dalgası İngiltere'yi etkisi altına alırken, Birleşik Krallık Hükümeti ülkeyi yeniden açmayı planlıyor. Bu kararda üstü kapalı olarak enfeksiyonların artacağı kabul ediliyor ancak aşıların ‘ölüm-enfeksiyon’ arasındaki bağı kopardığı kabul ediliyor. Özgürlük Günü olarak adlandırılan 19 Temmuz 2021'de neredeyse tüm kısıtlamalar sona erecek. Bu kararın tehlikeli ve erken olduğuna inanıyoruz" ifadelerine yer verildi.

"TEHLİKELİ VE ETİK OLMAYAN BİR DENEY"

Çok sayıda bilim insanı, İngiltere'nin 19 Temmuz'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamalarını kaldırma planını kınadı ve bunu "tehlikeli ve etik olmayan bir deney" olarak nitelendirdi.

Aralarında çok sayıda doktor ve araştırmacının yer aldığı 122 uluslararası bilim insanı, tıp dergisi The Lancet'te yayınladığı açık mektupta, yüksek düzeyde Kovid-19 enfeksiyona tolerans gösteren herhangi bir stratejinin hem etik dışı hem de mantıksız olduğu konusunda uyardı.

Bilim insanları, İngiliz bakanlara planları yeniden gözden geçirmesi çağrısında bulunarak Kovid-19'un katlanarak büyümesinin muhtemelen milyonlarca kişi enfekte olana kadar devam edeceğini ve yüz binlerce uzun süreli hastalık bırakacağını iddia etti.

Mektupta, "İngiliz hükümeti mevcut stratejisini yeniden gözden geçirmeli ve çocuklar dahil halkı korumak için acil adımlar atmalı. Hükümetin tehlikeli ve etik olmayan bir deneye giriştiğine inanıyoruz ve hükümeti 19 Temmuz 2021'de Kovid-19 tedbirlerini hafifletme planlarını durdurmaya çağırıyoruz." denildi.

"GEÇEN YIL ZATEN ÇOK ACI ÇEKTİK"

İngiliz Tabipler Birliğinden (BMA) Dr. Chaand Nagpaul'un da imzacıları arasında yer aldığı mektupta, ülkesinin bu stratejisinin, kişisel ve ekonomik etkileri on yıllar boyunca hissedilebilecek kronik sağlık sorunları olan bir nesil bırakma riski taşıdığına dikkati çekti.

Mektuba destek verenlerden Queen Mary Üniversitesi Epidemiyoloji uzmanı Dr. Deepti Gurdasani ise İngiliz hükümetinin, çocukları okullarda korumak veya aşılamak yerine, kitlesel enfeksiyonlara maruz bırakmak için bilinçli bir seçim yaptığı yorumunda bulundu.

Gurdasani, "Bu etik değil ve kabul edilemez. Gençlerimiz geçen yıl zaten çok acı çekti ve şimdi bu tehlikeli deneyin sonuçlarına katlanmak zorunda kalıyorlar." ifadelerini kullandı.

AÇILMA PLANIYLA İLGİLİ 5 'ENDİŞE' MADDESİ SIRALANDI

Bilim insanlarının yayınladığı mektupta, İngiltere hükümetinin açılma planıyla ilgili 5 endişe maddesinin bulunduğu ifade edildi. Bu maddeler ise şöyle sıralandı:

"İlk olarak kontrol altına alınmamış enfeksiyonlar, aşılanmamış çocukları ve hâlihazırda çok acı çekmiş gençleri orantısız bir şekilde etkileyecektir. İkinci olarak, okullarda ve çocuklarda yüksek bulaşma oranları eğitimde önemli aksamalara yol açacaktır. Üçüncüsü, ön modelleme verileri, hükümetin stratejisinin ‘aşıya dirençli varyantların ortaya çıkması’ için bir zemin sağladığını gösteriyor. Dördüncüsü, bu planın sağlık hizmetleri ve önceki enfeksiyon dalgalarından sonra henüz toparlanamamış bitkin sağlık personeli üzerinde olumsuz etkisi olacaktır. Beşincisi, yoksun topluluklar COVID-19'a daha fazla maruz kaldıklarından ve daha fazla risk altında olduklarından, bu plan en savunmasız ve marjinalize edilmiş eşitsizlikleri orantısız bir şekilde etkilemeye devam edecek."

GÜNLÜK VAKA SAYISI 32 BİNİ GEÇTİ

Hindistan'da martta başlayan ve günlük vaka sayısının 400 binlere kadar çıktığı ikinci büyük salgın dalgasının sorumlusu olarak görülen Delta varyantının İngiltere'de hakim tür haline gelmesi, yaz başından itibaren vaka sayılarında belirgin artışa yol açtı.

Ülkede dün 32 bin 548 Kovid-19 vakasının tespit edilmesiyle ocak ayından bu yana en yüksek vaka sayısı kaydedildi.

Buna karşılık, 19 Temmuz itibarıyla İngiltere'de sosyal mesafe kuralı ve maske zorunluluğunun kaldırılması planlanıyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede Kovid-19 vakalarının oldukça hızlı yükseldiğine ve hastaneye başvurularda da artış olduğuna dikkati çekerek, "Bu salgın bitmekten çok uzak ve 19 Temmuz'a kadar günde 50 bin vaka görebiliriz." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA

Sonraki Haber