Üst üste felaketler... Dünya bu kez çok sert uyarıyor!

Avrupa sel felaketiyle sarsılırken dünyanın farklı noktalarında doğa, iklim değişikliğine dair hiç olmadığı kadar sert uyarılarda bulunuyor. Değişim için net adımlar atılması beklenirken son olaylar dünyanın zengin ülkelerinin bile iklim değişikliğinin etkilerine karşı hazırlıksız olduğunu gösterdi.

Son Güncelleme:

Avrupa'nın batısını çok sert bir şekilde vuran sel felaketinde bilanço her geçen gün artmakta. Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'da can kaybı sayısı 196'ya yükselirken, uyarılara rağmen adım atılmaması bir skandal olarak değerlendiriliyor.

Avrupa Sel Uyarı Sistemi'nin dört gün önce Almanya ve Belçika makamlarını uyardığı yönünde çıkan haberler gündeme damga vururken Almanya'da İçişleri Bakanı Horst Seehofer, istifaya davet ediliyor.

'DERHAL İSTİFA ETMELİ' 

Sol Parti lideri Susanne Hennig-Wellsow ise hükümetin uyarıları ya ciddiye almadığını ya da gerektiği şekilde sorumlu yetkililere iletemediğini öne sürdü ve her iki seçeneğin de affedilemez siyasi hatalar olduğunu vurgulayarak Seehofer'in derhal istifa etmesini istedi.

Alman meteoroloji uzmanları yaşanan felaketin 500 yılda bir görülecek bir sel felaketi olduğunun altını çizerken ülkede sonbaharda yapılacak olan seçimde rotanın küresel ısınma ve iklim değişikliğine kayacağı yönünde yorumlar yapılıyor.

Son teknoloji ürünü Avrupa Sel Uyarı Sistemi'nin uyarısını dinlemeyen insanlık, doğanın verdiği bütün sinyallere karşı harekete geçmekte de her geçen gün çok yavaş kalıyor. Son dönemde doğa iklim değişikliği konusunda yaptığı uyarılarda sesini hiç olmadığı kadar yükselirken sadece Avrupa'nın batısı değil başka noktalarda da bir şeyler oluyor!

DÜNYANIN HER YERİNDEN...

California'da üzüm bağlarını olumsuz etkileyen korkunç sıcaklıklar, Kanada'da çıkan orman yangınları, baharın sonundan bu yana dünyanın çeşitli noktalarından üst üste gelen sıcaklık rekorları iklim değişikliği politikalarının derhal değişmesi gerektiğinin en önemli ispatı olarak ön plana çıkmakta.

Almanya'da meydana gelenler gibi aşırı sağanaklar, sera gazı emisyonlarının neden olduğu ısınma sonucu iklimin değiştiğinin en görünür işaretlerinden biri. Araştırmalar, basit bir nedenden dolayı bu olayların artık daha sık meydana geldiğini buldu: Daha sıcak bir atmosfer daha fazla nem tutar, bu da daha fazla ve daha güçlü yağış üretebilir.

Ancak, ister ABD'nin batısındaki orman yangınları, isterse Karayipler'deki normalden daha şiddetli kasırgalar olsun, aşırı hava olayları dünya çapında giderek daha yaygın hale geliyor.

DÜNYANIN EN SOĞUK ŞEHRİ YANGINLARLA BOĞUŞUYOR

Dünya mesaj verirken sel felaketinin yaşandığı bu dönemde Kuzeydoğu Sibirya sakinleri ise şahit oldukları en kötü orman yangınlarından biri, çoğu için de tartışmasız en kötüsü, ile sarsılıyor. Dünyanın en soğuk şehri Yakutsk'u kalın bir duman kaplarken şehrin dışında, köylüler yangınları evlerinden ve tarlalarından uzak tutmak için hendekler kazıyor.

Birleşmiş Milletler liderliğinde kasım ayında İskoçya'nın Glasgow kentinde gerçekleştirilecek olan iklim müzakerelerinden birkaç ay önce bu korkunç olayın yaşandı. “İklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için emisyonları dizginleme yolları üzerinde ülkeler anlaşabilecek mi yoksa anlaşamayacak mı” sorusu ve müzakerelerde yaşanacak pazarlıklar ve hesaplaşmalar oldukça büyük önem kazandı.

AVRUPA KOMİSYONU'NDA ROTA: SERT TEDBİRLER

Bununla birlikte Avrupa Komisyonu geçen hafta, iklim politikaları “çok katı olmayan” ülkelerden yapılan ithalatlara ek vergiler getirmek de gibi radikal görünen hamleler de dahil olmak üzere, değişim için oldukça iddialı bir yol haritası sundu. Ancak Avrupa Komisyonu'nun sunduğu çözüm önerilerin hem Avrupa'nın içinden hem de Avrupa'nın dışından şiddetli itirazlara neden olması bekleniyor.

Böylesi bir felakete; Almanya, Belçika, Hollanda, İsviçre ve Lüksemburg gibi gelişmişliğe zaman zaman örnek olarak gösterilen, iklim değişikliği konusunda da adımlar atmaya niyetli gözüken bu zengin ülkelerin dahi hazırlıksız olduğu da ortaya çıkarken Maldivler'in eski devlet başkanlarından Mohamed Nasheed çarpıcı bir ifadeyle önemli bir hatırlatmada bulundu:

“Herkes eşit şekilde etkilenmese de bu trajik olay, iklime ilişkin bu acil durum anında, ister benimki gibi küçük bir ada ülkesinde isterse gelişmiş bir Batı Avrupa devletinde yaşasın, kimsenin güvende olmadığını hatırlatıyor.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: The New York Times, DW, BBC, Reuters

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber