Ukraynalı gazeteci Mihail Gannitsky, Karabağ izlenimlerini Haber Global'e anlattı: Azerbaycan'ın sesi artık dünyada duyuluyor

Ukraynalı gazeteci Mihail Gannitsky, Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı Karabağ'a gidip Ermenistan'ın neden olduğu yıkımı yerinde gözlemledi. Tanıklık ettiklerini bugün Ukrayna'da yaşananlara benzeten Gannitsky, çarpıcı bir makale kaleme aldı. Ancak o makale Ermeni diasporasını rahatsız etti.

Son Güncelleme:

Ukraynalı gazeteci Mihail Gannitsky, ocak ayında Karabağ'a yaptığı ziyaretin ardından, "Talihsizlik Kardeşliği: Azerbaycan'ın geçtiği yoldan şimdi Ukrayna geçiyor" başlıklı bir makale kaleme aldı.

İşgalden kurtarılan Azerbaycan topraklarına giden Gannitsky, Ermenistan'ın yol açtığı şiddet ve yıkımı Haber Global'e anlattı. Gannitsky, "Uluslararası gazetecilerin Karabağ'a gidip gerçekte neler olduğunu görme imkanı oldu. Artık Azerbaycan'ın sesi dünyada duyuluyor." dedi.

Sözlerine devam eden Gannitsky, "Şehirler, mezarlıklar her şey yok edilmişti. Çok sayıda yer mayınlanmıştı. Yürümek bile çok tehlikeliydi. Aynı zamanda umuda da gördük. Hükümet yeni yollar yapıyor. İnsanların Karabağ'a geri dönmesi için yeni yerler inşa ediliyor." ifadelerini kullandı.

"AYNISINI KARABAĞ'DA DA GÖRDÜK"

Ukrayna'daki yıkıma da değinen Gannitsky "Donbas bölgesinden bahsediyorum. Bahmut gibi şehirler tamamen yok oldu, ki Bahmut halen daha savaşın sıcak noktası olmayı sürdürüyor. Ruslar oradaki her şeyi yok etmeye çalışıyor. Aynısını Karabağ'da da gördük. Ermeni işgalciler Rus askerlerin desteğiyle bunu yaptılar. İki savaş birbirine çok benziyor. Yüzlerce sivilin öldürüldüğü Ağdam'da trajedinin izlerini gördük." diye konuştu.

Gazeteci Gannitsky, Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı yeniden inşa sürecinin Ukrayna için rol model olabileceğini söyledi.

Gannitsky, "Azerbaycan'ın deneyimlerinden modern silahlar, modern taktikler, mayın temizleme ve bölgelerin yeniden inşası konusunda öğreneceklerimiz var. Bu deneyim kesinlikle bizimle paylaşılmalı. Çünkü Azerbaycan bunu çok iyi bir şekilde yaptı. Sonuçları şimdiden görebiliyorsunuz." dedi.

Karabağ ve Ukrayna'daki işgalin benzer noktaları kadar, farklılıkları da var... Dünya 30 yıl boyunca Azerbaycan'ın haklı sesine adeta kulaklarını tıkamış ve Ermeni işgalini durdurmakta sınıfta kalmıştı. Ukraynalı gazeteciye göre bu durumda Ermeni diasporasının da büyük etkisi var.

Ermeni diasporasının etkisine değinen Gannitsky, "30 yıl önce savaşın görüntü kaydını alıp bunu hemen dünyanın dört bir yanına yollamak mümkün değildi. 30 yıl önce kötü adamların kötü şeyleri yapması ve bunun üstünü örtmesi mümkündü. Tüm kanıtları yok edip dünyaya yalanlar söylüyorlardı. Saldırganlıklarını saklayabiliyorlardı. Ermenilerin dünyanın dört bir yanında büyük bir diasporası var. Bu yüzden büyük bir etkileri var. Kendi görüşlerini yayabiliyorlar. Gerek duyduklarında yalanlarını yayabiliyorlar. Ruslar da bunu bize yapmak istiyor." diye konuştu.

Gazeteci Gannitsky'nin Karabağ ve Ukrayna'da yaşananları karşılaştırdığı makalesi Ermeni diasporasını rahatsız etti. Rus basınında makaleye yönelik eleştirel bir yazı yayınlandı. Ukrayna ombudsmanı ise makale hakkında soruşturma başlatıldığını ileri sürdü. Ancak Gannitsky'ye Ukrayna polisinden gelen herhangi bir bildirim yok. Gazeteciye göre somut adıma dönülmeyen bu girişimin arkasında da Ermeni diasporası var.

Gannitsky, "Ermeni diasporasının ombudsmana baskı yaptığını, onun da bu paylaşımı yapmaya karar verdiğini öğrendik. Azerbaycan, şu anda karşı karşıya olduğumuz savaşta Ukrayna'nın müttefiki. Ermenistan ise Rusya'nın müttefiki. Ermenistan'ın yaptırımlardan kaçınması için Rusya'ya yardım ettiğini biliyoruz. Ombudsman bana hiçbir bilgi göndermeden bu paylaşımı yaptı. Eğer polis gerçekten bir şeyleri araştırıyorsa yardım etmeye hazırız. Bu makale gerçekten neler olduğunu anlatıyor." diye konuştu.

Gannitsky, Ukrayna polisinin soruşturma kapsamında kendisine ulaşması halinde her türlü bilgiyi paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.

Kaynak: Haber Global TV

UCM'nin tutuklama emri sonrası İran'dan dikkat çeken Netanyahu ve Gallant hamlesi Filipinler'de yangın! En az 2 bin kişi evlerinden oldu Elon Musk'ın "ABD yeni Roma'dır" paylaşımının ardından dünyayı neler bekliyor? The Economist'ten 2025 yılı kehaneti! Kapaktaki sembol, figür, şifrelerin anlamı ne? Kadına yönelik şiddete İtalya'da protesto COP29'da iklim finansmanı anlaşması onaylandı