Ukrayna’da yeni seferberlik yasası 18 Mayıs'ta yürürlükte

Ukrayna Savunma Bakanlığı, 18 Mayıs'ta resmen yürürlüğe girecek yeni seferberlik yasası nedeniyle "sessiz ve sakin yaşamın sonu" uyarısında bulundu.

Son Güncelleme:

Bakanlık sözcüsü Dmitri Lazutkin, "artık tüm Ukrayna toplumunun harekete geçmesi gerektiğini" belirterek "Bazı insanların sürekli cephede savaştığı, bazılarının ise sessiz sakin hayatlarını yaşadığı ikili bir yaşamın sona ereceği aşikar. Yeni seferberlik yasası ülkenin tamamını kapsayacak ve herkese uygulanacak" dedi. Lazutkin, bu "çarpıcı farkın" Donbass'tan Kiev, Lvov ve diğer huzurlu şehirlere dönüşte her zaman fark edildiğini belirtti.

Yeni yasaya göre, seferberlik sırasında 18-60 yaş arasındaki erkeklerin her zaman bir askerlik kayıt belgesi taşımaları gerekecek. Yurtdışında olup da askerlik kayıt belgesi olmayanlar yeni pasaport alamayacak.

Yasa, çatışmaların başlamasıyla yurtdışına çıkan ve ülkeye dönmeyen yüz binlerce kişiyi etkileyecek. Yasa yayınlandıktan sonra askerlik hizmetiyle yükümlü tüm kişilere 60 gün içinde ikamet adreslerini, iletişim bilgilerini ve askeri kayıp verilerini güncelleme zorunluluğu getirilecek. 18-60 yaş arası askerlik hizmetinden sorumlu kişiler, ancak askerlik sicil bilgilerini güncellemeleri halinde Ukrayna'nın yabancı diplomatik kurumlarında konsolosluk hizmeti alabilecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, parlamentonun kabul ettiği seferberlik yaşının 27’den 25’e düşürülmesiyle ilgili yasayı daha önce onaylamıştı.

Sonraki Haber