Ukrayna'da savaşan Rus subayın itirafları

Rusya’nın Ukrayna’ya işgal saldırısı devam ederken Rus ordusundan eski bir subayın itirafları kan dondurdu. Eski subay Yefremov, Ukraynalı savaş mahkumlarının vurulduğu ve tecavüzle tehdit edildiği iddialarını doğruladı.

Son Güncelleme:

Rusya’nın Ukrayna’ya işgal girişimi bir yıla yaklaşıyor. Savaşın en acımasız yaşandığı Ukrayna’da milyonlarca kişi ülkelerinden göç etti, binlerce kişi ise hayatını yitirdi. Rus ordusundan konuşan en yüksek rütbeli subay olan Konstantin Yefremov, yaşadıklarına dayanamadı ve ordudan ayrıldı. Rusya'nın şu an kendisini vatan haini ve dönek ilan ettiğini söyledi.

BBC'ye açıklamalarda bulunan Yefremov, bölgede yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Sorgu, işkence, bir haftaya yakın devam etti. Her gün, her gece, bazen günde iki kez." Yefremov defalarca ordudan istifa etmeyi denedi. Ancak en sonunda Ukrayna'ya geri dönmeyi reddettiği için işten çıkarıldı ve Rusya'dan kaçtı.

KONUŞAN EN YÜKSEK RÜTBELİ SUBAY: İŞKENCE YAPILDI

Rus ordusundan eski bir subay olan Konstantin Yefremov, Ukraynalı savaş mahkumlarının vurulduğu ve tecavüzle tehdit edildiği iddialarını doğruladı. Şimdiye kadar Rus ordusundan konuşan en yüksek rütbeli subay olan Yefremov, yoldaşlarının işgal edilen bölgelerde yağma yaptığını anlattı. Yefremov 20 Şubat 2022'de, Rusya'nın dokuz yıl önce ilhak ettiği Kırım'a ulaştı. Aslında 42'nci Motorize Piyade Birliği'nin mayın temizleme biriminin başındaydı ve çoğunlukla Çeçenistan'daydı. O ve askerlerine "askeri tatbikata" katılmak için Kırım'a gönderildikleri söylenmişti: "O dönem kimse savaş olacağına inanmıyordu. Herkes bunun sadece bir tatbikat olduğunu düşünmüştü. Eminim ki üslerimiz bile bilmiyordu" dedi. Yefremov, Rus askerlerinin üniformalarının işaretlediğini, askeri mühimmatın ve araçların "Z" harfi ile boyandığını hatırlıyor. Günler içinde "Z", Kremlin'in "özel askeri operasyon" olarak adlandırdığı şeyin sembolü oldu.

HAPİSE GİRMEKTEN KORKTUM

Kendisinin bunu istemediğini iddia eden Yefremov anlatıyor: "İstifa etmeye karar verdim. Komutanıma gittim ve durumu açıkladım. Beni üst rütbeli bir subaya götürdü. O kişi beni hain ve dönek olarak adlandırdı. Silahımı bıraktım, taksiye bindim ve yola çıktım. Çeçenistan'daki üssüme giderek resmi olarak istifa etmek istedim. Ardından iş arkadaşlarım aradı ve beni uyardılar. Bir albay beni firardan 10 yıla kadar hapse atacağını söylemiş ve polise haber vermişti." Yefremov bir askeri avukatı aradığını belirterek şunları söylüyor: "Şimdi onu dinlemeyip yola devam etmem gerektiğini fark ediyorum. Ancak hapse girmekten korktum."

Askerlerine katılmak için geri dönen Yefremov "savaş karşıtı" olduğu konusunda ısrarcı. Rusya'nın Kırım'ı ilhakına ya da Donbas'ta dokuz yıl önce başlayan Doğu Ukrayna'daki savaşa katılmadığını vurguluyor. Rusya yalnızca 2014'te bölgedeki ayrılıkçı bir ayaklanmayı örgütlemekle kalmamış, oraya asker de göndermişti. Yefremov Rusya'nın Suriye'deki askeri operasyonlarına da katılmadığını belirtiyor: "Son üç senedir, iki kez savaş yaşanan Çeçenistan'da mayın temizliğiyle ilgileniyordum. Yaptığım işin insanların yararına olduğunu düşünürdüm."

ÇİM MAKİNALARINI, BİSİKLETLERİ YAĞMALIYORLARDI

Rus askerlerinin ele geçirdikleri yerleri yağmaladıklarını kaydeden Yefremov, şunları söyledi: "Askerler ve subaylar alabildikleri her şeyi alıyordu. Bir asker çim makinası aldı. Gururla, 'Bunu eve götüreceğim ve çimlerimizi keseceğim' dedi. Kova, çekiç, bisiklet, hepsini kamyonetlerine atıyorlardı."

AÇ KALDIK, TAVŞAN VE SÜLÜN AVLADIK

Yefremov, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Tüm bu süreçte dışarıda uyuduk. O kadar açtık ki tavşan ve sülün avlamaya başladık. Bir seferinde bir eve denk geldik. İçeride bir Rus savaşçı vardı. '100'üncü Tugay'daydık ve şimdi burada yaşıyoruz. Çok yemek vardı. Buzdolabı tamamen doluydu. Bir nükleer savaştan kurtulmaya yetecek kadar yemek vardı. Ancak orada yaşayan askerler dışarıdaki gölden avladıkları akvaryum balıklarını yakalayıp yiyordu."

Kaynak: Haber Global TV

Trump, yemine kısa süre kala destekçilerine seslendi: Asla pes etmeyin! 12 yıl sonra yeniden: Suriye'deki Halep Başkonsolosluğu açıldı ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni dönem Kanlı 20 Ocak'ın 35. yıldönümü Esir takası nasıl olacak? İşte aşama aşama süreç... Gazze'de ateşkes süreci sabote edilir mi? Uzmanlar değerlendirdi