Ukrayna'da geniş çapta elektrik kesintileri

Ukrayna, Rusya'nın enerji altyapısına geniş çaplı saldırılar düzenlemesinden bir gün sonra ülkenin büyük bölümünde acil elektrik kesintileri uygulamaya başladı.

Son Güncelleme:

Kesintiler, enerji hedeflerine yapılan ve en az 19 kişinin yaralanmasına neden olan İHA ve füze saldırılarının ardından üç bölge dışında tüm bölgelerde uygulandı.

Ukrayna'nın devlete ait elektrik şebekesi operatörü Ukrenergo, kesintilerin hem endüstriyel tüketicileri hem de haneleri etkilediğini söyledi.

Rusya'nın son haftalarda Ukrayna elektrik şebekesine yönelik saldırıları hükümeti ülke çapında elektrik kesintileri uygulamaya zorladı.

Bu saldırılara karşı koyacak hava savunma sistemleri olmaması ve onarımları mümkün kılacak imkânların yetersizliği nedeniyle yaz sonu ve kışın dondurucu soğuğunda ihtiyaçlar arttıkça sıkıntılar daha da kötüleşebilir.

Son dönemdeki en önemli saldırılar arasında, nisan ayında Kiev'in en büyük termik santraline zarar veren bir baraj ve 8 Mayıs'ta çeşitli bölgelerdeki elektrik üretim ve iletim tesislerini hedef alan büyük bir saldırı yer alıyor.

Ukrayna hava kuvvetleri, cumartesi günkü saldırının ardından yaptığı açıklamada hava savunma sistemlerinin gece boyunca fırlatılan 25 insansız hava aracının tamamını düşürdüğünü duyurdu.

Bu arada, Rusya, dün yaptığı açıklamada, kısmen Rus işgali altında bulunan Donetsk bölgesindeki Umanske köyünün kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu.

Kuzeydeki yeni Rus saldırısı Harkov bölgesine odaklanmış durumda, ancak daha güneydeki Donetsk'te Ukrayna savunma sistemlerinin test edilmesinin yanı sıra kuzeydeki Sumi ve Çernihiv bölgelerine yönelik saldırıları da içerdiği görülüyor.

Rusya’da ise Bölge valisi Vyaçeslav Gladkov, dün yaptığı açıklamada, Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesinde yer alan Şebekino kasabasında açılan ateş sonucu altı kişinin yaralandığını söyledi.

Sonraki Haber