Ukrayna için Macaristan vetosunu aşmanın bir yolunu buldu

ABD Kongresi’nin Kiev yardımlarında aceleci davranmaması, Avrupa Birliği'nde tedirginlik yaratırken, Ukrayna’ya sürekli malî yardımı garanti altına almak isteyen AB, Macaristan vetosunu aşmayı sağlayacak yeni bir formül buldu.

Son Güncelleme:

Amerikan gazetesi Wall Street Journal, AB ülkeleri arasında yapılan gizli görüşmelerde ortaya çıkan taslak belgelere atıfta bulunarak, Avrupa Dış Eylem Servisinin Ukrayna'ya yardım sağlamak üzere yeni bir plan hazırladığını yazdı. 

Gazete, bu plan kapsamında Kiev'e yardım tahsisi konusunda Macaristan'ı etkisiz kılacak yeni bir fon oluşturulmasının hedeflendiğini bildirdi.

Gazete, Avrupa Dış Eylem Servisi, Ukrayna için bütçe dışı Avrupa Barış Fonunun (European Peace Facility, EPF) varlıklarından yaklaşık 6,5 milyar avro içerecek ve ek olarak, 2024'ten 2027'ye kadar yılda 5 milyar avroya kadar ödeme yapılacak özel bir askerî fon oluşturulmasını teklif ettiğini yazdı.

Wall Street Journal'a göre, girişim, bu paranın dört yıl boyunca Kiev'e askerî yardımda bulunacak AB ülkelerine tazminat olarak ödenmesini öngörürken, paranın geri kalanı ise AB'nin Ukrayna ordusuna yönelik eğitim programının masraflarını karşılamak için kullanılacak.

Kiev için sağlanacak olan ve Macaristan vetosunu aşacak olan yeni fon, aynı zamanda Avrupalıların ihtiyaç duyduğu kaynakların tahsisinde Kiev ile işbirliği yapmasını da kolaylaştıracak.

Gazete, yeni fonun yapısının, Macaristan tarafından sık sık önlenen ya da karşılığında bir şeyler talep etmek için “kaldıraç” olarak kullanılan engellerden kaçınacağına dikkat çekiyor.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa bütçesinden bu tür fonların tahsisine ilişkin müzakerelerin başarısız olması durumunda Komisyonun Kiev'e AB mali yardımı için alternatif seçenekler hazırladığını duyurmuştu.

Von der Leyen'e göre, geçen yılın sonunda aktarılan fonlar Ukrayna'nın 2024 yılı başındaki masraflarını karşılaması için yeterli olurken, aralık ayı ortasında Brüksel'de yapılan zirvede Macaristan, AB'nin 2024-2027 yıllarını kapsayan çok yıllık bütçesinde Kiev'e makro-finansal yardım için 50 milyar avroluk bütçe artışını veto etmişti.

Tümüyle Batı yardımlarına muhtaç kalan ve yolsuzluk bataklığından çıkamayan Ukrayna'nın AB üyesi olamayacağını savunan Macar Başbakan Viktor Orban, Ukrayna’nın AB’ye üyelik müzakerelerinin başlatılmasına karşı oy kullanmazken, “Budapeşte'nin Ukrayna’nın AB üyeliği sürecini engellemesi için daha birçok fırsatı olacağını” söylemişti.

Ukrayna’nın çok yıllık finansmanına ilişkin yeni AB zirvesinin 1 Şubat'ta Brüksel'de yapılması bekleniyor.

Sonraki Haber