Twitter'a dava açan eski çalışan rekor tazminat kazandı

Twitter'da haksız yere işten çıkarıldığını savunan eski çalışan, platforma açtığı davada tazminat kazandı: "Elon Musk bu ülkedeki çalışanlara böyle davranamaz."

Son Güncelleme:

İrlanda Cumhuriyeti'nin başkenti Dublin'deki Twitter ofisinde yazılımcı olarak çalışan Gary Roone, Kasım 2022'de işten atılmıştı. 

Teknoloji milyarderi Elon Musk, 44 milyar dolar ödeyerek 2022'de Twitter'ı satın aldıktan sonra çalışanlara bir e-posta göndermişti. Musk, Twitter 2.0'ı kurma yolunda işçilerin uzun saatler çalışması gerekeceğini ve herkesten en iyi performansı beklediğini belirtmişti.

E-postada, "Yeni Twitter'ın bir parçası olmak istediğinizden eminseniz, lütfen aşağıdaki linkten evet butonuna tıklayınız" ifadesi de yer almıştı. Ayrıca bunu yapmayan personelin üç aylık kıdem tazminatı alarak işten çıkarılacağı da belirtilmişti. 

"EVET" BUTONUNA TIKLAMADI

İrlanda'da devlete bağlı faaliyet gösteren İşyeri İlişkileri Komisyonu'nun (WRC) yaptığı açıklamada, Roone'un evet butonuna tıklamadığı ifade ediliyor.

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, bunun ardından Twitter, Roone'a "istifa talebinin kabul edildiğini ve gönüllü olarak şirketten ayrılmasının onaylandığını" belirten başka bir e-posta göndermişti. 

Roone ise firmaya verdiği yanıtta istifa talebinde bulunmadığını ve buna yönelik herhangi bir anlaşma imzalamadığını söylemiş, daha sonra platformu dava etmişti.

WRC, Roone'un ofisteki meslektaşlarına Musk'ın platformu satın almasından rahatsız olduğunu ve işten ayrılmayı düşündüğünü söylediğini de aktarıyor. 

Ancak Dublin'de görülen davada WRC, platformun haksız yere Roone'u işten attığını ve yazılımcının Twitter ya da Musk'la ilgili olumsuz görüşlerinin konuyla alakasız olduğunu savundu.

Mahkeme, Roone'un şikayetini haklı bularak platformun çalışana 550 bin 131 euro tazminat ödemesine karar verdi. 

Roone'un avukatı Barry Kenny, bu miktarın haksız işten çıkarmalarla ilgili ülkede verilen en yüksek tazminat kararı olduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor: 

Musk'ın ya da herhangi büyük bir şirketin, bu ülkedeki çalışanlara böyle davranması doğru değil. Verilen rekor tazminat kararı, davanın ciddiyetini ve ağırlığını yansıtmaktadır.
Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Twitter'ın davayla ilgili yorum talebini reddettiğini aktarıyor.

Sonraki Haber