Türkiye'ye rakip 6 ülke, Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nu kurdu
Mısır, İsrail, Yunanistan, GKRY, İtalya ve Ürdün'ün oluşturduğu Doğu Akdeniz Gaz Forumu, Mısır'ın başkenti Kahire'de imzalanan anlaşmayla kuruldu. Filistin'in de anlaşmanın bir parçası olduğu belirtildi.
Dünya gazetesinde yer alan habere göre; Türk ve Yunan Savunma Bakanlığı yetkililerinin NATO karargahındaki teknik toplantılarının beşincisi gerçekleşirken, Akdeniz'e kıyısı olan altı ülke, Doğu Akdeniz'de bulunan doğal gaz kaynaklarının çıkarılması ve ihracatını teşvik etmek amacıyla Mısır merkezli hükümetler arası bir kurum kurduğunu duyurdu.
Merkezi Mısır olacağı belirtilen, İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), İtalya ve Ürdün’ün de parçası olduğu Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nun (EMGF) kurum tüzüğü internetten yayımlanan törenle imzalandı.
İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Filistin Ulusal Yönetimi’nin de forumun bir parçası olduğunu belirtti.
Reuters’a göre Fransa’nın da foruma katılmak istediği, ABD ve Avrupa Birliği’nin ise gözlemci olarak forumda yer almak istediği belirtiliyor. Yayımlanan ortak bildiriye göre forum, enerji alanında işbirliği yoluyla "bölgesel istikrar ve refahın ilerletilmesine" katkıda bulunacak. Üyeleri geçen yılın başından bu yana Kahire'de birkaç toplantı düzenleyen forumun, katılmak isteyen tüm Doğu Akdeniz ülkelerine açık olduğu ve diğer devlet veya kuruluşların gözlemci olarak katılabileceği belirtildi.
Steinitz yaptığı açıklamada türünün ilk örneği olan forumun Arap ve Avrupa ülkeleri için bölgesel işbirliği getireceğini, 30 milyar dolar değerinde İsrail gazının Ürdün ve Mısır’a ihraç edilmesine ilişkin kontratlar yapıldığını ve bunun sadece başlangıç olduğunu söyledi.
Mısır, bu yıl başında Avrupa ve Asya’ya tekrar ihraç etmek için İsrail doğal gazını ithal etmeye başlamıştı. Türk yetkililerin geçtiğimiz günlerde Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması teklif ettiği öne sürülen Mısır, İtalyan enerji şirketi Eni ile 2015 yılında 849 milyar metreküp büyüklüğünde olduğu düşünülen Zohr doğal gaz sahasını keşfetmişti. Ancak bölgesel siyaset, altyapı ve ulaşım maliyetleri, bölgedeki gazın çıkartılmasına ilişkin süreci karmaşıklaştırmıştı.
Sonrasında Mısır, Yunanistan ile Türkiye’nin hak iddia ettiği MEB ile örtüşen bir anlaşma imzalamıştı. Türkiye bu anlaşmayı tanımıyor.