Türkiye operasyonlar ile ağır darbe indiriyor! Dünyada uyuşturucu kullanımında görünüm ne?

Birleşmiş Milletler'in hazırladığı uyuşturucu raporuna göre dünyada nüfusun artmasına paralel uyuşturucu kullanımı da artacak. Afrika kıtasında uyuşturucu tablosu vahim. Pandemi bağımlılık tedavisi gören pek çok insanın sürecini yarım bıraktı.

Son Güncelleme:

Dünyanın pek çok ülkesinde vatandaşların uyuşturucu kullanması kanunlar ile yasak. Bu durum Ortadoğu ülkeleri için de geçerli. Ancak son yıllarda bu ülkelerde yaşayan gençler arasında sosyal medya üzerinden açıkça uyuşturucu kullanımına ilişkin paylaşımlar yapılması dikkat çekiyor.

Geçen yaz Dubaili sosyal medya fenomeni, Omar Borkan al-Gala canlı yayında uyuşturucu kullandığı gerekçesiyle Birleşik Arap Emirlikleri'nden sınır dışı edildi. Fenomenin 1.3 milyon Instagram takipçisi bulunuyordu.

Emniyet güçleri ünlü kişilerin uyuşturucuyu özendirmesinin gençler üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirterek kararı aldıklarını açıkladı. 2021 yılında Katar internet üzerinde 75 kişinin profiline erişilmesini uyuşturucuyu özendirdiği gerekçesiyle yasakladı. 2019 yılında bu rakam 15’ti.

Exeter Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Maziyar Ghiabi, Ortadoğu ülkelerinde tarihsel olarak uyuşturucu kullanımının olduğunu söylüyor. Bazılarına göre ise son yıllarda bölge ülkelerinde yaşayan gençlerde uyuşturucu kullanımına bir yönelme var.

Almanya’da yaşayan ve tam adını vermek istemeyen 32 yaşındaki Suriyeli, Mahmut, “Gençlerin haşhaşa yönelimi kesinlikle değişti” demekte. Özellikle Türkiye’de de sık sık Emniyet tarafından ele geçirilen captagon isimli uyuşturucu hapın bölge ülkelerinde de bulunduğu biliniyor.

'SOSYAL MEDYA SAYESİNDE DAHA ÇOK GÖRÜYORLAR'

Beyrut merkezli Ortadoğu ve Kuzey Afrika Zararı Azaltma Cemiyeti’nin (MENAHRA) direktörü Elie Aaraj sosyal medya sayesinde gençlerin uyuşturucuyu eskisine nazaran daha çok gördüklerini söylüyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucusu ve Suç Ofisi (UNODC) yetkilisi, “Ortadoğu’dan aldığımız veriler sınırlı, bu sebepten bölgede uyuşturucu kullanımının arttığını söyleyemeyiz” diyor. UNODC’ye göre Ortadoğu ülkelerinde en fazla tüketilen uyuşturucu tipi esrar.

UNODC’nin 2021 raporuna göre; son 20 yılda esrar bazlı uyuşturucuların dolaşımı ABD’de dört katına, Avrupa’da ise iki katına çıktı. İnternetin derinliklerinde (deep web) satılan uyuşturucuların yıllık pazarının 315 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Afrika kıtası uyuşturucuya yaygın olarak erişilebilen bir yer. Burada önümüzdeki 10 yılda kullanımın yüzde 40 artması bekleniyor.

DÜNYADA GÖRÜNÜM NE?

Demografik değişimler sebebiyle, 2030 yılına kadar dünyada uyuşturucu kullanımının ise yüzde 11 artması bekleniyor. Birleşmiş Milletler raporuna göre pandemi uyuşturucu tedavisi alan pek çok insanın tedavisini yarıda bıraktırdı. 2021 yılında uyuşturucu tedavisinde telefonla danışmanlık almak ön plana çıktı.

Ayrıca salgın uyuşturucu satıcılarının ağlarının ilk birkaç ay bozulmasına sebep olsa da daha sonra trafik tekrar başladı. Birleşmiş Milletler özellikle Güney Amerika ve Avrupa arasındaki kokain ticaretine dikkat çekiyor ve bu noktanın bu alanda dünyada ikinci büyük pazar olduğunu söylüyor. Çalışmada yer alan bilgilere göre kıtada uyuşturucu ticaretinde Kolombiyalı ve İspanyol gruplar ile İtalyan mafyasının önemli bir işbirliği var.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucusu ve Suç Ofisi, Avrupa’da son 10 yılda bulunan kokain miktarının yüzde 40 arttığını belirtiyor. Dünya uyuşturucu ticaretinde önemli noktalardan biri olan Afganistan’da 2020 yılında yasalara aykırı şekilde yetiştirilen afyon ekim alanlarında yüzde 37’lik bir artış var.

OLAY SAYISI ARTIYOR

Türkiye’de Narkotik Şube uyuşturucuya karşı 7/24 teyakkuz halinde. Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Şuçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 2021 raporuna göre; 2018 yılında uyuşturucu ile mücadele için hükümet 1.4 milyar TL kaynak ayırırken bu miktar 2020 yılında 1.8 milyar TL’ye çıktı. 2018 yılında uyuşturucu bağlantılı suçlarda 206 bin 134 kişi şüpheli olurken 2020 yılında bu sayı 231 bin 652’ye çıktı.

Ayrıca 2018 yılında Türkiye'de 18.5 ton eroin ele geçirilirken bu rakam 2020 yılında 13.7 ton oldu. Pandemi yılına rağmen yakalanan esrar sayısında artış göze çarpıyor, 2018 yılında 80.7 ton, 2020 yılında ise 93.7 ton esrar Emniyet tarafından ele geçirildi.

Raporun sonuç bölümü şu ifadeler ile tamamlanıyor: Birçok suç türü terör eylemlerine gelir sağlamak için kullanılırken, uyuşturucu imal ve ticareti suçları da bu gelir kalemleri arasında büyük bir yer tutmaktadır.

Kaynaklar: Deutsche Welle, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Şuçlarla Mücadele Daire Başkanlığı

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber