Türkiye'nin uzay yolculuğuna Kazakistan da dahil oldu

Türkiye ve Kazakistan, uzay ve havacılık teknolojileri alanında iş birliği yapma konusunda anlaşmaya vardı. Daha önce de Rusya ve Türkiye uzay çalışmaları konusunda anlaşmaya varmıştı.

Son Güncelleme:

Türkiye-Kazakistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Onbirinci Dönem Toplantısı Protokolü imza töreninin ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Kazakistan Başbakanı Askar Mamin resmi akşam yemeğinde çalışmalarını sürdürdü. 

Oktay ve Mamin, 65 eylem planına ilave olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üzerinde önemle durduğu uzaya insanlı veya insansız erişim dahil olmak üzere uzay ve havacılık teknolojileri alanında iş birliği yapma konusunda mutabık kaldı.

Ayrıca, iki ülke arasında tercihli ticaret anlaşması imzalanması ve bu anlaşmanın imzalanmasının ardından Kazakistan Türk Ticaret Merkezi açılması konusunda anlaşma sağlandı. Böylece Türkiye ile Kazakistan arasında mutabık kalınan eylem maddesi 68'e yükseldi.


TÜRKİYE UZAY AJANSI'NIN KURULMASI

Uzun zamandır kuruluş çalışmaları devam eden Türkiye Uzay Ajansı, 13 Aralık 2018'de resmen kurulmuştu. Milli uzay programını hazırlamak ve bu kapsamda projelerin hayata geçirilmesini sağlamak Türkiye Uzay Ajansı'nın görevler arasında yer alıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ''Uzay sanayinin güçlendirilmesi, uzay teknolojileri alanında bilimsel altyapıların ve insan kaynağının geliştirilmesi, kapasite ve yeteneklerin daha da artırılması için Türkiye Uzay Ajansı'nı kurduk." ifadesini kullanmıştı.

RUSYA İLE İŞ BİRLİĞİ

Roscosmos Başkanı Dmitriy Rogozin, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar'la yaptığı görüşmenin ardından bir açıklama yayınlamıştı.

31 Ekim 2019'da yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Roscosmos Başkanı Dmitriy Rogozin ile Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar arasındaki görüşme sonucunda iki ülke arasında uzay alanında iş birliğine ilişkin bir hükümetlerarası çerçeve anlaşma hazırlama çalışmalarına başlanması konusunda mutabakat sağlandı."

Sonraki Haber