Türkiye'nin Suriye rejimine yapacağı olası operasyona Rusya'dan ilk açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İdlib'e yönelik "Bir gece ansızın gelebiliriz" mesajının ardından açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye'nin İdlib'deki Suriye hükümeti güçlerine karşı askeri operasyon yapmasının en kötü senaryo olacağı söyledi.

Son Güncelleme:

Moskova'da görüşen Türk ve Rus heyetlerinin İdlib'deki sürece dair bir sonuca varamamasının ardından Türkiye'nin Şam rejimine karşı operasyon hazırlığında olduğu iddiaları gündeme gelmişti. İddialarla ilgili açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye'nin İdlib'deki Suriye hükümeti güçlerine karşı askeri operasyon yapmasının en kötü senaryo olacağı söyledi. Bir gazetecinin, Erdoğan'ın Suriye'de operasyon talimatı vermesi halinde Rusya'nın tavrının ne olacağı sorusuna cevap veren Peskov, "En kötü senaryoları ele almayalım. Meşru otoritelere ve Suriye silahlı kuvvetlerine bir operasyon söz konusu olduğunda bu elbette en kötü senaryo olur" dedi.

NE OLDU?

Türkiye ile Rusya heyetleri arasındaki görüşmelerden sonuç çıkmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib'e ilişkin "Şu ana kadar maalesef arzu ettiğimiz neticeye ulaşamadık. Masada bizim istediğimiz yerin çok uzağında olunduğu bir gerçektir. Türkiye, İdlib konusunda kendi harekat planını uygulamak için her türlü hazırlığını yapmıştır. 'Bir gece ansızın gelebiliriz' diyoruz. Daha açık ifadeyle İdlib harekatı bir an meselesidir." açıklamasında bulundu.

Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından Türkiye, üyesi olduğu NATO'ya İdlib'e yönelik bir harekat gerçekleştireceğini bildirerek NATO'dan şehir üzerinde önleme uçuşu yapmasını talep etti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman, Türkiye ile Rusya'nın İdlib'de geniş çaplı bir çatışmaya yakın olduklarını gördüklerini belirterek, uluslararası toplumun Esad rejimine İdlib'deki saldırılarına son vermesi konusunda baskı uygulaması gerektiğini söyledi.

ABD, İngiltere ve Almanya, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde, Suriye rejimini Türkiye'nin İdlib'deki gözlem noktalarına saldırılarına son vermeye çağırdı.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, "Türkiye (İdlib'de) tehdit teşkil eden tüm hedefleri vuracak. Askerimizi geri çekmeyeceğiz ve gözlem noktalarından geri çekilmeyeceğiz. Ay sonuna kadar mevcut pozisyonlarından çekilmesi gereken rejimdir" dedi.

Sonraki Haber