Türkiye karşıtı açıklamalarıyla tepki çeken Kurz seçimi kazandı!

Avusturya'da yapılan erken genel seçimlerini, sandık çıkış anketine göre yüzde 37,1 ile Sebastian Kurz liderliğindeki Avusturya Halk Partisi kazandı.

Son Güncelleme:

Avusturya'da erken genel seçimin sandık çıkış anketlerine göre, seçimi kazanan eski Başbakan Sebastian Kurz'un genel başkanlığını yürüttüğü Avusturya Halk Partisi (ÖVP) yüzde 37,1'lik oy oranıyla en yakın rakibine yaklaşık 15 puan fark attı.

Yaklaşık 6,4 milyon seçmenin bulunduğu ülkede, seçmenlerin yüzde 75,5'i sandığa gitti.  

Avusturya Devlet Televizyonu ORF'nin yayımladığı sandık çıkış anketine göre, merkez sağ ÖVP yüzde 37,1 oranında oy alırken, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 21,8, aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) ise yüzde 16 oranında oy elde etti. 

Geçen seçimlerde meclis dışında kalan Yeşiller Partisi ise yüzde 14 oy oranıyla yeniden meclise girmeye hak kazanırken, liberal Yeni Avusturya Partisi (NEOS) oylarını 2 puanın üzerinde artırarak yüzde 7,8'e çıkardı. 

AŞIRI SAĞCILAR YAKLAŞIK 10 PUAN KAYBETTİ 

Eski Başbakan Yardımcısı ve FPÖ Genel Başkanı Heinz Christian Strache'nin karıştığı ve İbiza skandalı olarak adlandırılan ihale pazarlıklarının yer aldığı görüntülerin basına yansıması ve aşırı sağcı lider hakkında seçimlere kısa bir süre kala ortaya atılan kişisel harcamalarını parti kasasından karşıladığına ilişkin iddialar aşırı sağcı partinin yaklaşık yüzde 10 oranında oy kaybetmesine neden oldu.

SPÖ TARİHİNİN EN KÖTÜ SONUCUNU ALDI 

Seçimlerin oy kaybeden ikinci partisi SPÖ olurken, ülkenin en köklü iki partisinden biri olan sosyal demokratlar siyasi tarihlerinin en düşük seçim sonucunu elde etti. Yüzde 5'in üzerinde oy kaybeden SPÖ, ezeli rakibi ÖVP'nin yaklaşık 15 puan gerisinde kaldı.

Sandıkların yüzde 95'inin sayıldığı seçimlerde,183 sandalyeden oluşan Avusturya Federal Meclisinde milletvekili dağılımı ÖVP 71, SPÖ 41, FPÖ 30, NEOS 15, Yeşiller 26 şeklinde gerçekleşti. 

SİYASİ LİDERLERDEN İLK AÇIKLAMALAR 

Seçim sonuçlarının ardından siyasi partilerin genel başkanları açıklamalarda bulundu.

ÖVP Genel Başkanı Kurz, hayal ettiklerinin çok üstünde oy aldıklarını belirterek, seçim sonuçlarının partisine büyük sorumluluk yüklediğini, koalisyon görüşmelerini bu sorumlulukla sürdüreceklerini ifade etti. 

SPÖ Genel Başkanı Pamela Rendi Wagner de daha iyi sonuç almak için çaba sarf ettiklerini vurgulayarak, hedefledikleri sonuca ulaşmadıklarını dile getirdi. 

Aşırı sağcı FPÖ Genel Başkanı Norbert Hofer ise İbiza skandalı ve eski genel başkanları hakkındaki iddiaların seçmeni olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, sandık sonuçlarının kendilerine tam anlamıyla hükümet kurma yetkisi vermediğini söyledi. 

Avusturya'da son milletvekili seçimi Ekim 2017'de yapılmış, merkez sağ ÖVP yüzde 31,47 ile birinci, SPÖ yüzde 26,86 ile ikinci, aşırı sağcı FPÖ ise yüzde 25,97 ile üçüncü parti olmuştu. 

Cumhurbaşkanı tarafından hükümet kurma yetkisi verilen ÖVP Genel Başkanı Kurz, aşırı sağcı parti ile bir koalisyon hükümeti kurmuş, geçen mayıs ayında aşırı sağcı lider Heinz Christian Strache'nin karıştığı ihale pazarlıklarının yer aldığı görüntülerin basına yansıması 17 ay süren aşırı sağcı hükümetin sona ermesine yol açmıştı.

BAŞÖRTÜ VAADİ

Seçim vaatlerini açıklayan Kurz, bir önceki aşırı sağcı hükümet tarafından uygulanan mülteci, göçmen ve Müslümanlara yönelik sert uygulamaların iktidara gelmeleri durumunda sürdürüleceği sözünü vermiş, anaokulu ve ilkokullarda uygulanmaya başlanan başörtüsü yasağının kapsamının genişletileceği vaadinde bulunan Kurz, öğretmenler başta olmak üzere ortaokul öğrencilerinin başörtüsü takmalarının yasaklanacağını açıklamıştı.

BOZKURT İŞARETİNE YASAK GETİRMİŞTİ

Avusturya'da Aralık 2018'de mecliste kabul edilen "Sembol Yasası", 1 Mart 2019 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş, yasaya göre ülkede DEAŞ, El Kaide, PKK, Müslüman Kardeşler, HAMAS, Hizbullah, USTAŞA gibi terör örgütü, parti ya da diğer oluşumlara ait aralarında "Bozkurt" işaretinin de bulunduğu 13 sembol ve işaret yasaklanmıştı. 

MHP ve Ülkü Ocaklarının kullandığı "Bozkurt" işaretinin yasaklanması ve terör örgütü PKK ile aynı kefeye konması tepkilere neden olmuştu. 

Tartışmalı yasaya Türkiye sert tepki göstermiş, Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Avusturya'da parlamentoda kabul edilen ve yasalaşma süreci tamamlanan 'Sembol Yasası'nın 'Bozkurt' işaretini içerecek şekilde 1 Mart 2019 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olmasını kabul etmiyor ve bir kez daha şiddetle kınıyoruz." değerlendirmesine yer verilmişti. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, "Bozkurt" ve "Rabia" işaretlerinin yasaklamasına tepki göstererek, "Avusturya'ya bir elimde bozkurt, bir elimde rabia işareti ile gireceğim." ifadelerini kullanmıştı. 

Sonraki Haber