Turistlere muhtaçlar ama... | Dünyanın 7 harikasından Machu Picchu neden kapatıldı?
Güney Amerika'da protestolar durulmuyor. Peru'da da tansiyon iyice yükseliyor. Gösteriler dünyanın en önemli turistik destinasyonlarından Machu Picchu'ya kadar yayıldı. Kazançları antik kentin turizm gelirlerine dayanan bölge halkı da grev başlattı ve Machu Picchu ziyarete kapatıldı.
UNESCO Dünya Mirasları'ndan ve Dünyanın 7 Harikası'ndan Machu Picchu şu ana kadar gerek tarihi önemiyle, gerek kendine has muhteşem mimarisiyle gündeme geliyordu. Ancak 15. yüzyıldan kalma bu tarihi yapı, son günlerde Peru'da haftalardır süren protestolarla gündemde. Çünkü ülkede protestolar o kadar arttı ki gelirini Machu Picchu'nun turizmine dayandıran kasaba da gösterilere destek vermek amacıyla greve gitti. Kasabada turistlere seslenen esnafların seslerini sloganlar aldı, Güney Amerika'nın en gözde turistik destinasyonlarından Machu Picchu kapandı, hatta geçen hafta 300'den fazlası yabancı olmak üzere 417 turist, antik yapıda mahsur kaldı.
ÜLKEDE TANSİYON ARTIYOR
Peru'da halk haftalardır Başkan Dina Boluarte'nin istifası talebiyle sokaklarda. Gösterilerde yaşamını yitirenlerin sayısı 55'i aştı.
Geçen ay Başkan Pedro Castillo'nun kongreyi feshetmeye çalıştığı gerekçesiyle görevden alınıp tutuklanması, ülkede gösterilerin fitilini ateşledi. Peru'nun ilk yerli kökene sahip başkanı olan Castillo'nun hapse atılmasının ardından Başkan Yardımcısı Boluarte, 7 Aralık'ta yemin ederek ülkenin yeni başkanı oldu.
Gelişmelerin üzerine halk sokağa çıkarak Boluarte'yi protesto etmeye başladı. Protestocularla polisin karşı karşıya geldiği olaylarda en az 55 kişi hayatını kaybetti. Polis olaylara küçük tanklar, helikopterler ve göz yaşartıcı gazla müdahale ediyor.
Emniyet güçleri geçen cumartesi, ülkenin başkentinde yer alan ve Peru'nun en önemli üniversiteleri arasında bulunan San Marcos Üniversitesi'ne de kampüsü işgal eden öğrencileri tahliye etmek amacıyla müdahale etti. İçişleri Bakanı Vicente Romero, polisin kampüse küçük tanklarla girdiği olayda 100'den fazla gözaltı olduğunu açıkladı.
Pek çok insan hakları örgütü polisin üniversitedeki müdahalesini ve geniş gözaltlarını kınayan açıklamalar yaptı. Üniversiteden gelen açıklamada ise, polis müdahalesinin protestocuların güvenlik personeline saldırmasından sonra başladığı kaydedildi.
GÖSTERİLER MACHU PICCHU'YA DA YAYILDI
Machu Picchu Antik Kenti'nin de yer aldığı Cusco şehri, polis ile göstericiler arasında en sert çatışmaların yaşandığı noktalardan biri. Şehir, ülkenin turistik gelirlerinin önemli bir kısmını karşılıyor. Cusco Havalimanı, gösterilerden ötürü geçen hafta kapatıldı. Ziyaretçileri Machu Picchu'ya götüren trenlerin geçtiği raylar ya yerinden söküldü ya da bloke edildi ve perşembe günü tren seferlerinin durması sonucu ülkenin geri kalanıyla bölgenin bağları kesildi.
Covid-19 sonrası toparlanmanın yeni yeni başladığı Machu Picchu Antik Kenti, İnka hükümdarlarından Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirildi ve günümüze kadar iyi bir şekilde korundu. Antik kent, Peru'ya her yıl on milyonlarca dolar turistik gelir sağlıyor. Fakat olayların antik kente yaklaşması, bölge sakinlerinin hem gösterilere dahil olmasına hem de yetkililere antik kenti koruma çağrısı yapmasına neden oldu.
Cusco'da geçimini Machu Picchu'yu ziyarete gelen turistlerden sağlayan 7 bin nüfuslu Aguas Calientes kasabası gösterilere destek vermek amacıyla geçen cuma greve gitti. Kasaba sakinleri, Kültür Bakanlığı'na İnka antik kentinin kalıntılarını ziyarete kapatma ve komşu kasabalardaki protestocuları da Machu Picchu'dan uzak tutma çağrısı yaptı. Antik kent cumartesi günü ziyarete kapatıldı. Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise 417 turistin antik yapıda mahsur kaldığı belirtildi.
Aguas Calientes'te greve başlayan halk, hükümete taleplerini görmezden geldiği için tepki gösteriyor. Peru yasalarına göre, Machu Picchu yerel yönetimi antik kentten elde edilen turistik gelirlerin yüzde 10'unda hak sahibi. Ancak kasaba halkı yolsuzluğa bulaşmış politikacıların büyük şirketlere tekelleşme izni vermesinden ötürü yıllardır hak ettikleri payları alamadıklarını iddia ediyor.
Tren yollarının kapatılması, kasabanın tek gıda ve petrol tedariki hattının da kapanmasına neden oldu. Grevin kasaba ekonomisini durma noktasına getirdiği aşikar ancak göstericiler ısrarcı.
Kasabadaki otellerin, restoranların ve diğer turistik işletmelerin sahipleri bir yürüyüş organize ederek UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer alan Machu Picchu Antik Kenti'nin girişinde toplandı. Ellerinde yolsuzluk karşıtı siyah beyaz bayraklar taşıyan grup, sloganlar atarak çözüm bulunmazsa “Antik kenti işgal edeceklerini” dile getirdi.
Kaynaklar: The Washington Post, El Pais
Kaynak: Web Özel