Trump para teklif etmişti, Interpol kırmızı bülten çıkardı

İngiltere'de geçtiğimiz yıl trafik kazasında Harry Dunn'ın ölümüne neden olan, ancak diplomatik dokunulmazlıkla ülkeden kaçan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ajanı hakkında kırmızı bülten çıkarıldığı bildirildi.

Son Güncelleme:

İngiliz basını, Interpol'ün 19 yaşındaki Harry Dunn'ın öldüğü kazaya karışan ABD vatandaşı Anne Sacoolas hakkında yakalama kararı çıkardığını yazdı.

Dunn ailesinin sözcüsü Radd Seiger da yazılı açıklamasında, haberleri doğrulayarak, "Bu onu firari ve kaçak yapıyor. ABD dışına adım attığı anda yakalanıp İngiltere'ye iade edileceği anlamına geliyor." ifadesini kullandı. 

Seiger, kararın, İngiliz makamlarının gencin ölümü sırasında Sacoolas'ın diplomatik dokunulmazlığı olmadığı sonucuna vardığını gösterdiğini de vurguladı. 

KAZADAN SONRA KAÇMIŞTI

Harry Dunn, 27 Ağustos 2019'da Northamptonshire bölgesindeki ABD'nin istihbarat üssü yakınlarında meydana gelen kaza sonucu 19 yaşındayken hayatını kaybetmişti.

Kaza esnasında Harry'nin kullandığı motosikletin doğru şeritte, Sacoolas'ın hakimiyetindeki otomobilin ise yanlış şeritte olduğu ortaya çıkmıştı. 

ABD, kadının diplomatik dokunulmazlığa sahip olduğu gerekçesiyle yargılanmasına engel olurken, İngiltere hükümeti de duruma itiraz etmemişti. 

Kaza sırasında İngiltere'de üst düzey bir ajanın eşi olarak bulunan kadının kendisinin de CIA ajanı olduğu ortaya çıkmıştı. 

TRUMP'TAN ACILI AİLEYE ŞOK TEPKİ: ÇEK YAZAYIM

ABD İADE ETMEMİŞTİ

Kazaya ilişkin haberlerin yayılmasıyla İngiliz yetkililer açıklama yapmak zorunda kalmış, Başbakan Boris Johnson, ABD Başkanı Donald Trump'la görüşerek konunun çözüme kavuşturulmasını istemişti.

Beyaz Saray'da anne ve babayla görüşen Trump, kadının İngiltere'ye dönmesine yeşil ışık yakmamıştı. Harry Dunn adlı gencin ailesinin sözcüsü Radd Seiger,  "Anne Sacoolas (diplomatın eşi) hakkında, yol açtığı zarar, Trump yönetimi hakkında da görevi kötüye kullanmaları ve olayı örtbas etme girişimleri nedeniyle ABD'de dava açacağız." demiş, ABD yönetiminin, diplomatik dokunulmazlık yasalarını "eğip bükmeye" çalıştığını savunan Seiger, Beyaz Saray'ın aile ile Sacoolas'ı aynı odada buluşturmaya çalışmasını ise "iğrenç bir numara" olarak nitelemişti. 

Aralık ayında İngiliz savcılığı, baskıların ardından Sacoolas'ı resmen suçlamış ve ABD'den iadesini istemiş, ancak ABD yönetimi bu talebe onay vermemişti.

Dunn'ın anne ve babası, İngiliz Dışişleri Bakanı Dominic Raab hakkında görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla dava açma kararı almıştı.  

Sonraki Haber