Trump'ın Hindistan ziyaretinde 7 ölü!

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de Müslümanları kapsam dışı bırakan vatandaşlık yasasına karşı protestolar devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump ve Başbakan Naredra Modi'nin dün görüştüğü yerde başlayan çatışmalar ölümle sonuçlandı.

Son Güncelleme:

Hindistan'da vatandaşlık yasasına karşı gerçekleştirilen protesto gösterilerinde biri polis memuru olmak üzere 7 kişi hayatını kaybetti. Göstericiler ve polis arasında yaşanan çatışmalar sonucu 1'i polis memuru olmak üzere 7 kişi hayatını kaybetti. Polis memuru sözcüsü Anil Kumar, çatışmalarda 11'i polis memuru olmak üzere 50'den fazla kişinin yaralandığını duyurdu.


Vatandaşlık Düzenleme Yasası, Hindistan Parlamentosu tarafından kabul edilmiş ve 13 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Ram Nath Kovind'in imzasıyla yürürlüğe girmişti. Yasa, Afganistan, Bangladeş ve Pakistan'dan gelen ve Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlık dinlerine mensup yasa dışı göçmenlere vatandaşlık yolunu açarken, aynı sınıftaki Müslümanları kapsam dışı bırakıyor. Müslümanların yasanın dışında bırakılması tepkiyle karşılanmış, başkent Yeni Delhi başta olmak üzere birçok bölgede protestolar patlak vermişti.


ABD Başkanı Trump, dün 110 bin kapasiteli Motera kriket stadyumunda Hindistanlılara hitap etti. Stadyumda toplanan yüzlerce kişi, "Namaste Trump" yazılı beyaz şapkalar ile Trump'ın karton maskelerini taktı. Amerikalıların Hindistan'ı sevdiğini söyleyerek sözlerine başlayan Trump, "ABD, Hindistan'a saygı duyuyor ve ABD daima Hindistan halkının sadık dostu olacaktır. Bu olağan üstü misafirperverliği her zaman hatırlayacağız. Bugünden itibaren Hindistan'ın her zaman kalbimizde çok özel bir yeri olacaktır. Hindistan 70 yıl içinde bir ekonomi devi ve şimdiye kadar var olan en büyük demokrasi oldu. ABD, Hindistan'a gezegendeki en iyi ve en korkutucu askeri ekipmanlardan bazılarını satmayı dört gözle bekliyor. Biz en iyisini yapıyoruz" dedi.


ABD'li şirketlerin Hindistan silahlı kuvvetlerine helikopter satmak için anlaşmalar imzaladığını belirten Trump, ABD'nin Hindistan'ın bir numaralı savunma ortağı olması gerektiğini dile getirdi. Hindistan ve ABD arasındaki ticari ilişkilere ilişkin açıklamalarda bulunan Trump, "Başbakan ve ben ülkelerimiz için harika bir anlaşmaya varabileceğimizi düşünüyorum" dedi.


"Birlikte egemenliğimizi, güvenliğimizi koruyacağız ve çocuklarımız ve gelecek kuşaklar için özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesi oluşturacağız" ifadelerini kullanan, ABD'nin her zaman yeni gelenlere kucak açtığını ancak sınırlarının terörizme kapalı olduğunu belirten Trump, "DEAŞ yüzde 100 yok edildi ve El Bağdadi diye bilinen canavar kurucusu öldü" dedi.

ABD Başkanı Trump stadyumda halka hitap ettikten sonra eşi Melania ile birlikte Tac Mahal'i ziyaret etmek için Agra şehrine geçti. Tac Mahal'i ziyaret eden Trump ve Melania ziyaretçi defterini imzaladı. 

EKONOMİK ÇÖKÜNTÜDEKİ HİNDİSTAN'DAN MİLYAR DOLARLIK HARCAMA

ABD Başkanı Donald Trump, bugün ilk resmi Hindistan ziyaretine başladı. Ekonomik zorlukların çok fazla yaşandığı Hindistan'da Trump'ın sadece 2 gün sürecek ziyareti için toplamda 1.3 milyar dolar harcanacak olması tepkilere yol açtı. Ülke genelinde devam eden hazırlıklarda, Trump'ın ilerleyeceği yol üzerinde bulunan gecekondu mahallelerinin gizlenmesi için 500 metre uzunluğunda duvar örülürken sokaklar Donald Trump ve eşi Melania Trump'ın posterleriyle donatıldı.

Ülkedeki tüm tabelalar yenilenirken sokak hayvanları da kafeslere kapatıldı. Trump için Tac Mahal'in yakınında bulunan ve dünyanın en kirli nehri olan Yamuna'ya da 14 bin litre temiz su takviyesi yapıldı. Trump'ı yol boyunca milyonlarca kişi selamlayadı, yaklaşık 3 bin dansçı Hindistan kültürünü yansıtan gösteriler düzenledi. 


Öte yandan nüfusu yaklaşık 1.3 milyar olan Hindistan'da 2018 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasılat miktarı (GSYİH) 2.6 trilyon, ihracat miktarı ise 338.4 milyar olarak açıklanmıştı. Ülkede kişi başına düşen milli gelir miktarı bin 942 dolar gibi düşük bir sayı olmasına rağmen Trump'ın 2 günlük ziyareti için hükümetin bu kadar fazla harcama yapması tepkilere neden oldu.


Trump, Gandi'nin Hindistan'da üretilmemiş giysileri protesto amacıyla kendi kıyafetlerini yapmak için kullandığı çıkrığın başına da geçti. Bugün ise Yeni Delhi ziyaretini gerçekleştiriyor. 

Sonraki Haber