Trump'ın damadı Kushner Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner ve yardımcısı Avi Berkowitz, İsrail ve Arap ülkeleri arasında "Abraham Anlaşmaları" olarak bilinen normalleşme anlaşmasında kilit rol üstlendikleri gerekçesiyle Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi

Son Güncelleme:

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner ve yardımcısı Avi Berkowitz İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Sudan ve Fas arasındaki normalleşme anlaşmalarında (Abraham Anlaşmaları) kilit rol oynadıkları gerekçesiyle Nobel Barış Ödülü’ne Harvard Hukuk Fakültesi fahri profesörü sıfatıyla Alan Dershowitz tarafından aday gösterildi. Öte yandan, Dershowitz'un geçen yılki azil davasında Trump'ı savunan avukat olarak biliniyor.

KUSHNER: ADAY GÖSTERİLMEKTEN ONUR DUYDUM

Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Kushner konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Ekim ayında verilecek olan ödüle aday gösterilmekten onur duyduğunu söyledi. 

Eski kazananlardan dünyanın farklı ülkelerindeki milletvekillerine binlerce kişi, seçtikleri isimleri Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterebiliyor. Ancak ödülü sıklıkla Norveçli milletvekillerinin aday gösterdiği isimler kazanıyor. 

Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Hentik Urdal, 2014 yılından bu yana ödülü sadece 2019 yılında Norveçli milletvekilleri tarafından aday gösterdiği bir ismin kazandığını söyledi. Urdal, bu durumun şaşırtıcı olduğunu söyledi. Ödülü kimin kazandığına Norveç Nobel Komitesi karar veriyor ancak adaylara yorum yapmıyor. 

Reuters anketine göre Norveçli milletvekillerinin aday gösterdiği isimler arasında iklim mücadelesinin sembol isimlerinden biri haline gelen genç aktivist Greta Thunberg, Noviçok ile zehirlendikten sonra Kremlin'le mücadeleye devam eden Navalny, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve onun yoksul ülkelere koronavirüs aşısı sağlamayı hedefleten programı COVAX yer alıyor.

ABD'de silahsız bir siyahinin polis tarafından öldürülmesinin ardından adını duyuran Black Lives Matter hareketi de Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

İLGİLİ HABER

Nobel benim hakkımdı

Bu yıl Nobel Barış Ödülü'ne Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, eski ABD Başkanı Donald Trump, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve Svetlana Tikhanovskaya liderliğindeki üçlü Belarus muhalefet liderinin de aralarında bulunduğu çok sayıda isim aday gösterildi.

Donald Trump'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi için 2018 yılında da ABD'li 18 Cumhuriyetçi kongre üyesi tarafından Nobel Komitesi'ne bir mektup gönderilmişti. 

Mektupta, "Trump'ın Kore savaşının sonlandırılmasındaki çalışmaları, Kore yarımadasını nükleerden arındırması ve bölgeye barışı getirmesi" nedeniyle Nobel Barış Ödülü'nü alması gerektiği belirtilmişti.

Mektupta, "Dünyamıza barış getirmek amacıyla yorulmak bilmeden çalıştığı için Trump'tan başka hiç kimse ödülü daha fazla haketmiyor" ifadeleri yer almıştı.

Kaynak: DHA

Sonraki Haber