Trump için suç duyurusu: 370 milyon dolar tazminat talebi

New York Eyaleti, eski başkan Donald Trump, oğulları ve Trump Organization emlâk imparatorluğu hakkında mali dolandırıcılığa ilişkin olarak suç duyurusunda bulundu.

Son Güncelleme:

New York Eyaleti, kamuoyuna açıklanan mahkeme belgelerine göre, eski başkan, oğulları ve Trump Organization emlak imparatorluğu aleyhine mali dolandırıcılık suçlamasıyla "370 milyon dolar" tazminat talep ediyor.

Bu tutar, Eyalet Başsavcısı (bölgesel Adalet Bakanına eşdeğer) Letitia James'in 2022 sonbaharında yaptığı şikâyette talep ettiği 250 milyon dolardan çok daha fazla.

Donald Trump ve oğulları Donald Jr ve Eric'in geçen ekim ayından bu yana ifade verdiği New York mahkemesinde devam eden mali dolandırıcılık davasını tetikleyen de James'in şikâyeti oldu.

Kasım ayındaki başkanlık seçimleri için kampanya yürüten Cumhuriyetçi milyarder, sosyal paylaşım ağı Truth Social üzerinden anında tepki göstererek, "yozlaşmış" olmakla ve "cadı avı" yürütmekle suçladığı New York Eyaleti yargısının başındaki Afro-Amerikan yargıç ve Demokrat Parti'nin seçilmiş bir üyesi olan Letitia James'e bir kez daha ateş püskürdü.

Trump, "Ben yanlış bir şey yapmadım. Malî açıklamalarım iyi ve çok ihtiyatlı" dedi.

Cadı avı

Trump, oğulları Trump Organization grubu, bankalardan daha uygun krediler ve daha iyi sigorta koşulları elde etmek için 2010'lu yıllarda imparatorluklarındaki gökdelenlerin, lüks otellerin ve golf sahalarının değerini muazzam bir şekilde şişirmekle suçlanıyorlar.

77 yaşındaki Trump, davanın 2 Ekim'de Manhattan'da başlamasından bu yana, mahkemeye her gelişinde "cadı avı" ya da "muz cumhuriyetlerine yakışır bir yargılama" diyerek mahkemelere veryansın ediyor.

Yargıç Arthur Engoron, mahkeme kâtibine yönelik sözlü saldırıdan sonra Donald Trump'ın ekibi hakkında konuşmasını yasakladı ve kararı ihlal ettiği gerekçesiyle toplam 15 bin dolar tutarında iki kez para cezası verdi. 

Eski Başkanın avukatları, bu davanın, yasal açıdan “boş bir dava olduğunu ”öne sürüyor.

Tekrarlanan sahtekarlık

Donald Trump, Kasım 2020 başkanlık seçimlerinin sonucunu tersine çevirme planları yaptığı iddiası da dahil olmak üzere bu yıl kendisini bekleyen ceza davalarının aksine, bu hukuk davasında hapis cezasıyla karşı karşıya değil. Ancak riskler yüksek ve dava kendisi bakımından kötü başladı.

Yargıç Engoron, eylül ayı sonunda, daha dava açılmadan önce, savcılığın Donald Trump'ın yıllık mali tablolarında yer alan rakamlarda, 2014 ile 2021 yılları arasında sanıkların grubun varlıklarını yılına göre "812 milyon dolar ila 2,2 milyar dolar arasında" olduğundan fazla gösterdiklerine ilişkin "kesin kanıtlar" sunduğuna karar verdi.

Yargıç, "Tekrarlanan dolandırıcılık" sonucunda, Manhattan'daki 5’inci Cadde'de bulunan Trump Tower ve 40 Wall Street'teki gökdelen gibi bu varlıkları yöneten şirketlerin tasfiye edilmesini emretti. Ancak bu tedbirler bir temyiz mahkemesi tarafından askıya alındı.

Dava, sigorta dolandırıcılığı gibi bir dizi başka suça ve ilk şikayet dilekçesindeki 250 milyon dolar yerine şimdi 370 milyon dolar talep eden New York Eyaleti Başsavcılığı tarafından talep edilen malî cezalara odaklanıyor.

Sonraki Haber