Trump duyurmuştu! ABD BM'ye resmen başvurdu
Başkan Donald Trump'ın 1 Haziran'da yaptığı açıklamanın ardından ABD, Paris İklim Sözleşmesi'nden çıkmak istediğini Birleşmiş Milletler'e resmen bildirdi. Sözleşmeden çıkış, 1 yıl sonra gerçekleşecek.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, Paris İklim Sözleşmesi'nden çıktığını resmen Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirdi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, Washington yönetiminin 2017 yılında imzalanan anlaşmadan çıkma kararının bugün BM'ye sunulduğunu söyledi.
Pompeo, "ABD, bugün Paris İklim Sözleşmesi'nden çıkışı sürecini resmen başlattı. Anlaşmalara uygun olarak ABD, BM'ye konuyla ilgili resmi tebligatı sundu. Sözleşmeden çıkış, tebligatın resmen sunulmasının ardından bir yıl sonra gerçekleşecek." dedi.
Pompeo, ülkesinin sözleşmeden çıkacak olmasına rağmen uluslararası ortaklarıyla küresel ısınmayla mücadeledeki çalışmalarının süreceğini söyledi.
TRUMP AÇIKLAMIŞTIABD Başkan Donald Trump, seçim kampanyası boyunca iklim değişikliğini hurafe olarak tanımlamıştı. Trump 1 Haziran'da, istihdamı baltaladığı ve ülke ekonomisine zarar vereceği gerekçesiyle Paris Anlaşması'ndan çekileceklerini duyurmuştu.
"Anlaşmanın iklim değişikliğiyle mücadeleyi değil, diğer ülkelere ABD'ye karşı ekonomik avantaj kazandırmayı amaçladığını" savunan Trump, anlaşmanın Amerikan ekonomisine 3 trilyon Dolar ve 6,5 milyon istihdam kaybına yol açacağını iddia etmişti.
ABD'nin sözleşmeden çıkışı gelecek seçimlerin ardından 4 Kasım 2020'den sonra gerçekleşecek.
JAPONYA'DAN TEPKİ
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Paris İklim Sözleşmesi'nden çekilme kararına, Japonya'dan tepki geldi. Japonya Baş Kabine Sekreteri Yoshihide Suga, düzenlediği basın toplantısında ABD'nin kararına dair açıklamalarda bulundu. ABD’nin dünyanın en büyük ikinci sera gazı üreticisi olduğunu ancak aynı zamanda yenilikçi ve gelişmiş çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesinde de öncü rol oynadığını belirten Suga, ABD'nin Paris İklim Sözleşmesi'nden çekilme kararından üzüntü duyduklarını ifade etti. Japonya'nın iklim değişikliğiyle mücadele konusunda ABD ile işbirliği çabalarını sürdüreceğinin altını çizen Suga, iklim değişikliğinin uluslararası toplumun bir bütün olarak ele alması gereken küresel bir sorun olduğunu ve Japonya'nın anlaşmayı istikrarlı bir şekilde uygulamanın önemli olduğuna inandığını da sözlerine ekledi. Suga, Japonya'nın iklim değişikliğiyle mücadele çabalarında aktif olarak yer alacağını da vurguladı.