Trump 'abartılmış general' dedi, Mattis yanıt verdi!

2018 yılının Aralık ayında ABD'nin Savunma Bakanı James Mattis, Donald Trump'ın ABD askerlerini Suriye'den çekeceğini açıklamasıyla istifa etmişti. Dün ABD ile Türkiye arasında varılan anlaşma sonrası Mattis'ten Trump'a ilginç bir yanıt verildi.

Son Güncelleme:

ABD'nin 'kuduz köpek' lakaplı Savunma Bakanı James Mattis, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den askerlerini çekeceğini duyurmasının ardından istifa etmişti. Mattis, Suriye'den çekilme kararının bölgeyi Rusya ve İran etkisine teslim etmek anlamına geleceğini düşünüyor ve ABD'nin Afganistan'dan Somali'ye kadar uzanan coğrafyada yerel güçlerle çalışmasını zorlaştıracağına inanıyordu. 

Trump ise daha sonra önce övgülerde bulunduğu Mattis için "Başkan Obama Jim Mattis'i utanç verici bir şekilde kovduğunda ona ikinci bir şans verdim, bazıları yapmamamı söylemişti ama yapmam gerektiğine inanmıştım. Müttefikler önemlidir ama Amerika'yı suistimal edince değil" demiş, ilerleyen süreçte Eski Savunma Bakanı Jim Mattis'in 700 milyar dolarlık savunma bütçesinden dolayı kendisine teşekkür ettiğini hatırlatan Trump, "Ancak o benim için ne yaptı, Afganistan'da ne yaptı? Çok iyi değildi. Afganistan'da yaptıklarından memnun değilim ve olmamam gerekir." ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE'NİN HAREKATININ KONUŞULDUĞU AKŞAM MATTIS GÖNDERMESİ YAPTI

Geçtiğimiz gün Beyaz Saray'da Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı konusunda düzenlenen, Kongre'nin Demokrat Partili liderlerinin kavga çıkınca çekip gitmesiyle sonuçlanan toplantıda Mattis de konuşulmuş, Demokrat Partililerin Mattis'in de Suriye'den asker çekilmesinin DEAŞ'ın yeniden dirileceğine yol açacağını hatırlatması üzerine, Trump, emekli komutan Mattis için (overrated) 'dünyanın en abartılmış generali' dedi.

Trump aynı (Overrated) ifadeyi, daha önce kendisini eleştiren 21 kez aday gösterildiği Oscar'ı 3 kez kazanan dünyaca ünlü aktris Meryl Streep'e yanıt verirken kullanmıştı. Streep için 'Hollywood'un en çok abartılan oyuncularından' diye nitelemişti. 

Meryl Streep'den sonra kendisinin Mattis hakkında da 'abartılmış' tanımlasını kullanınca, Mattis'ten Trump'a yanıt geldi. 

Alfred E. Smith Anma Vakfı'nın hayır etkinliği gecesinde Mattis, "Ben sadece herhangi bir abartılmış general değilim. Ben dünyanın en çok, en büyük abartılmış generaliyim. Donald Trump tarafından böyle değerlendirilmekten onur duyarım, çünkü kendisi Meryl Streep'i de abartılmış aktris diye nitelemişti. Sanırım ben de generallerin Meryl Streep'iyim. Ve dürüst olmak gerekirse, bu benim kulağıma çok hoş geliyor." dedi. 

JIM MATTIS KİMDİR?

ABD Özel Kuvvetler Deniz Piyadelerinde 44 yıl görev yapan Mattis, 2013'te Merkez Kuvvetler Komutanı iken 2013 yılında emekli oldu.

Ordudaki 44 yıllık görevi süresince ABD'nin Afganistan ve Irak işgallerinde önemli roller üstlenen Felluce'de 2004'teki kanlı çatışmaları yöneten, Orgenarel rütbesindeyken ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı görevinden 2013 yılında emekliye sevk edilen Mattis, 2017 yılında Savunma Bakanlığı görevine getirilmiş, 2018 yılında da istifa etmişti. 

Sonraki Haber