'Troll'ler kayıt altına alınacak! Yasa çıkarıyorlar

Filipinler'de hazırlanan yeni yasayla sosyal medyadaki anonim hesapların önüne geçilmek isteniyor. Bundan böyle ülkede tüm SIM kart sahipleri ve tüm sosyal medya kullanıcıları gerçek kimlikleriyle ve telefon numaralarıyla kaydolmak zorunda olacak. Uymayana hapis cezası var. Peki ne amaçlanıyor?

Son Güncelleme:

Sosyal medyadaki anonim hesaplar uzun zamandır tartışma konusu. Bu anonim hesapları zaman zaman “troll” adı verilen hesaplar olarak da görebiliyoruz. Söz konusu durum dünya çapında pek çok ülkede endişe yaratmakta. Filipinler'de de aynı endişe hakim. Bu noktada ilk çözüm denemesi de onlardan geliyor. Yaklaşan genel seçim öncesinde çıkan bir yasa ile devlet önlemini aldı.

“SIM Kart Kayıt Yasası” adıyla imzalanan ve yakın zamanda yürürlüğe girecek olan yasaya göre telekomünikasyon servisi sağlayıcıları yani operatörler ve internet sağlayıcıları sattıkları SIM kartları satın alan kişinin ismine kaydedecek. Faturasız hatlar bile isme kayıtlı olacak. Aynı kural sosyal medya kullanımında da geçerli. Kişiler bir hesap oluştururken gerçek kimliklerini ve telefon numaralarını kaydetmek zorunda olacak.

6 AYDAN 12 YILA KADAR HAPİS!

Vatandaşlar mevcut hesaplarını ve SIM kartlarını yasa yürürlüğe girdikten sonraki ilk 6 ay içerisinde kaydetmek durumunda. Sahte bir isimle SIM kart alan, hesabını kaydetmeden kullandığı ortaya çıkan veya sahte bir isimle sosyal medya hesabı açanlar tespit edilmeleri halinde 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezasına ve/veya 200 bin pesoya (yaklaşık 53 bin TL) kadar para cezasına çarptırılacak.

Tarihin en önemli boksörleri arasında gösterilen ve Filipinler'de adeta bir halk kahramanı olan Manny Pacquiao da devlet başkanlığına aday. Fotoğraf: Reuters

Başkan Rodrigo Duterte'nin imzaladığı yasa Birleşik Krallık'tan Avustralya'ya kadar dünyanın dört bir yanında sosyal medyadaki anonim hesaplara karşı önlem almak isteyen hükümetlere bir fikir verecek.

Yaklaşık 110 milyon nüfuslu ülkede 80 milyon civarında akıllı telefon kullanıcısı bulunuyor. Filipinler, 70 milyondan fazla Facebook abonesiyle de devasa bir sosyal medya pazarı konumunda. Araştırmalara göre Filipinliler günde ortalama dört saatlerini sosyal medyada vakit geçiriyor.

9 Mayıs 2022'de gerçekleşecek olan başkanlık seçimi öncesinde ortalık kızışmış durumda. Mevcut başkan Rodrigo Duterte'nin de alevlendirdiği popülist söylemler sosyal medyada anonim hesapların da ekmeğine yağ sürüyor.

DUTERTE'NİN LEHİNE OLDU

Son yıllarda, politikacılar ve siyasi partilerle bağlantılı dezenformasyon ağları Filipinler'de sosyal medyayı propagandayla doldurdu. Ücretli “troll” orduları tarafından desteklenen bu kampanyalar, önemli konularda kamuoyunu; popülaritesini büyük ölçüde çevrimiçi yayılan sansasyonel mesajlarıyla besleyen Duterte gibi politikacıların lehine kaydırdı.

İmzalanan ve yürürlüğe girmesi beklenen yasanın ne zaman resmen hayata geçeceği şimdilik net değil ancak kısa süre içinde yasanın resmiyet kazanması bekleniyor. Böylece 9 Mayıs'taki seçim öncesinde yasanın etkisi ortaya çıkabilir.

Özellikle başkan adaylarından Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr (fotoğrafta ☝) için. Kendisi, Filipinler'in 10. devlet başkanı olan ve 1965-1986 arasında iktidarda kalıp, 1972-1981 arası dönemi diktatörlük yöneten Ferdinand Marcos'un oğlu. İktidarında ismi yolsuzluklarla anılan ve 1989'da Hawaii'de ölen Ferdinand Marcos'un oğlu Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr televizyondaki tartışmalara katılmıyor ve kampanyasını sadece sosyal medya üzerinden yürütüyor.

Duterte'nin başarılı 2016 kampanyasının yankıları ile Marcos, şehir efsaneleri yaymak ve ailesinin tartışmalı mirasıyla olabildiğince az özdeşleştirilmek için gerçek veya başka türlü çevrimiçi destekçilere güveniyor. Geçen ay Twitter, platform manipülasyonu ve spam politikasını ihlal ettiği için Marcos'un destek ekibine bağlı 300'den fazla hesabı askıya aldı.

'KÜÇÜK BİR KATKI!'

Yasa tasarısını kaleme alanlardan biri olan Senatör Franklin Drilon, “Bu tasarı sosyal medya çağında 'troller' ve diğer kötü niyetli saldırılar için ortam sağlayan anonimlikle savaşmak adına bizden küçük bir katkı” ifadelerini kullanıyor ve şöyle ekliyor:

“Umarım bu, ülkemizde daha fazla bölünmeye neden olan troll çağının sona erdiğini gösterir.”

Yasaya göre, telekom şirketleri, kullanıcıların kayıt bilgilerini “aboneliğin işlenmesi, etkinleştirilmesi veya devre dışı bırakılması için bir kayıt yeri işlevi görecek ve başka herhangi bir amaçla kullanılmayacak” merkezi bir veritabanına gönderecek.

Eylül 2020'de Facebook, Çin ve Filipinler makamlarıyla bağlantılı, eşgüdümlü ve özgün olmayan davranışlar sergileyen hesapları tamamen kapatmıştı.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Vice'ta yayınlanan "No More Hiding Behind Fake Social Media Profiles in This Troll-Infested Country" başlıklı makale ve Rappler'da yayınlanan "Senate approves bill requiring SIM card registration, unmasking trolls" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber