TikTok videosu için tartışan kız kardeşlerden biri diğerini ölümcül şekilde yaraladı

Pakistan'da, 14 yaşındaki bir kız, bir TikTok videosuyla ilgili çıkan tartışma sırasında kız kardeşini ölümcül bir şekilde yaraladı.

Son Güncelleme:

Ülke basınında yer alan haberlere göre, olay Pencap'ın Gujrat bölgesindeki Sarai Alamgir yerleşim biriminde meydana geldi.  

Saba A. ve Maria A. adındaki iki kız kardeş arasında arasında, popüler sosyal medya platformu için video çekerken kavga çıktı. Yoğun tartışmanın ardından 14 yaşındaki Saba, kız kardeşini vurarak ağır bir şekilde yaraladı. Olayan polise yansımasının ardından genç şüpheli hakkında dava açıldı. 

Bu olay, Şeyhupura yerleşim birimi yakınlarında TikTok için video çekerken üç gencin hayatını kaybettiği benzer bir trajediyi hatırlatıyor. Talihsiz kurbanlar, Safdarabad Tehsil'deki Khanqah Dogran şehrinin sakinleri, bir motosiklette TikTok videosu kaydediyorlardı. Motosikletleri karşı yönden gelen bir arabayla kafa kafaya çarpıştı ve üç gencin de trajik ölümüyle sonuçlandı. 

TikTok için "haram" fetvası

Özellikle Sindh eyaletinin başkenti Karaçi'nin önde gelen dini okullarından biri olan Jamia Binoria Kasabası, 24 Aralık'ta TikTok'un kullanımını "haram" ilan eden bir fetva yayınladı ve bunu modern çağın en büyük "fitne aracı" olarak nitelendirdi. 

Kurum, fetvada tutumunu destekleyen on gerekçeyi sıraladı. Jamia Binoria tarafından çevrimiçi olarak verilen fetvada, TikTok'un "günümüzde bir fitne aracı olarak giderek artan bir tehlike oluşturduğunu ve Şeriat açısından yasa dışı ve haram kabul edildiğini" görüşüne yer veriliyor. 

Dawn News TV'nin haberine göre, belirtilen nedenler arasında, uygulamanın hayvan fotoğraf ve videolarına yer vermesinin şeriatta yasak sayılması ve kadınların platformda müstehcen video oluşturup yayması yer alıyor. Ayrıca, TikTok'ta müstehcenliği ve çıplaklığı yaymanın bir yolu olarak görülen, zaman kaybı olarak değerlendirilen ve ahlaki çürümeye yol açan dans ve şarkı söyleme içeren videolar yapan erkek ve kadınların uygulamalarını da kınıyor.

Jamia Banoria'nın fetvası, TikTok'un sadece alimler ve din ile alay eden videolar içermediğini, her şeyin alay ve alay konusu olabileceği bir platform olduğu da ifade ediliyor. 

Habere göre, geçmişte din adamları "ahlaksızlığı yaymanın bir aracı" olarak TikTok'un yasaklanması çağrısında bulunuyordu ve Pakistan'da da TikTok'a defalarca kısmi bir yasak getirildi. 2021'de Pakistan Telekomünikasyon Kurumu, video paylaşım uygulamasına Temmuz'dan Kasım'a kadar beş aylık bir yasak getirdi. The Express Tribune'un haberine göre, TikTok'un platformdaki uygunsuz veya ahlaka aykırı içeriği kontrol etmeye yönelik önlemleri artıracağına dair güvence vermesinin ardından yasağın kaldırıldı.

Sonraki Haber