Tebrikler Harvard sizi çağırıyor!

Hindistanlı kadın gazeteciler Harvard Üniversitesi tarafından çağırıldıklarını öğrenince çok sevindiler. Daha sonra büyük bir kandırmacanın içinde olduklarını öğrenince mahvoldular. İşin ilginci onları kandıran kişilerin motivasyonu para değildi...

Son Güncelleme:

Harvard Üniversitesi dünyanın en iyi okullarından biri. Türkiye’den bazı insanlar çocuklarının bu okulu kazanması için göbek bağlarını bile Harvard’ın bahçesine gömdürüyorlar. Dünyanın her yerinde Harvard bir marka. Hindistanlı ünlü TV gazetecisi Nidhi Razdan da Harvard’da yeni bir hayata yelken açacağını düşünüyordu.

Hindistan’daki bunaltıcı medya atmosferinden çıkacağı için de çok mutluydu. Yakın çevresine artık Amerika’ya taşınacağını, kariyerini Harvard’da sürdüreceğini söyleyip durdu. ‘Üniversite yönetimi’ ile mailleşerek pasaport numarası, sağlık kayıtları, banka hesap numarası gibi kişisel detaylarını da paylaştı.

Geçen ocak ayının ortasında Harvard rektör yardımcısından aldığı bir elektronik postada şu ifadeler yer alıyordu: İsminiz veya bilgilerinize dair bir kaydımız yok. Size gelecekte iyi şanslar dileriz.

Bu maili aldığı an başı döndü. Bir dolandırıcı Harvard’ın ismini kullanarak hayalleri ile oynamıştı. Başına gelenleri herkese açıkladı. Dolandırıcılar Hindistan medyasında Razdan dışında başka insanları da kandırmıştı.

Hindistanlı ünlü TV gazetecisi Nidhi Razdan. Fotoğraf: Flickr

PARA ÇALMADILAR

Dolandırıcılar aylarca kişiler ile güven ilişkisi kurmaya çalışıyor. Gerçek bir insan gibi WhatsApp konuşması yapıyor, Twitter hesapları yaratıyor, Facebook hesapları açıyorlar. Yalnız bu dolandırıcılar işin sonunda kişisel bilgileri para çalmak için kullanmıyor.

Neredeyse bu kandırmanın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Harvard vaadi ile hedef alınan hiç bir kimseden para çalınmadı. Dolandırıcılar Hindu milliyetçisi kimliklerini ön planda tutarak muhalif gazetecileri hedef alıyorlar.

İlk hedefleri Rohini Singh isimli gazeteciydi. Tecrübeli gazeteci Hindistan’daki güçlü adamlarla ilgili yaptığı haberlerden ötürü hatırı sayılır bir düşman kitlesi edinmişti. 2017 yılında Hindistan İçişleri Bakanı’nın oğlunun servetine ilişkin yaptığı haber ülkeyi sallamıştı. Singh’in Twitter’da 760 bin takipçisi bulunuyor.

Ağustos 2019’un ortasında Singh, Harvard Kennedy Schol’da yüksek lisans yaptığını söyleyen Tauseef Ahmad isimli bir adamdan e-posta aldı. E-posta’da kendisinin bir konferans için Harvard’a davet edildiği ve bütün masrafların üniversite tarafından karşılanacağı söyleniyordu.

İLETİŞİMİ KESTİ

Bu teklif çok cazip gelse de daha sonra kendisine konferans detayları için gönderilen maillerin G-mail adresi uzantılı olması ve buradaki telefonların da ABD alan kodu ile başlamaması şüphe kaslarını çalıştırdı. Ve kısa süre sonra iletişimi kesti.

Hedefteki diğer bir gazeteci ise Zainab Sikander’di. Ülkedeki Müslümanlara karşı ayrımcılığa karşı yüksek ses çıkaran isimlerden olan Sikander, başbakan Narendra Modi’yi de sıklıkla eleştiren bir isim. 22 Ağustos 2019 tarihinde bir Twitter mesajı aldı. Aldığı mesajda yine Tauseef Ahmad ismini kullanan birisi kendisini Harvard’daki bir konferansa davet ediyordu. Sikander karşısındaki telefon numarası Birleşik Arap Emirlikleri alan koduna sahip olmasına rağmen bundan şüphelenmedi.

Zainap Sikander de kandırılan kadın gazetecilerden. 

'BU OTEL SİZİN İÇİN UYGUN MU'

Deyim yerindeyse Sikander’i fena işlettiler. Gelen maillerden birinde “Bu otel sizin için uygun mu” deniyordu. Sikander ise şükranlarını ifade ediyordu.

İsmini vermek istemeyen başka bir kadın gazeteci ise kendisine ulaşan kişilerin BAE alan kodunu kullandıklarını gördüğü anda iletişimi kesmiş.

Ayrıca dolandırıcılara bağlı bir Twitter hesabı da tespit edildi. Bu hesap Seema Singh ismini kullanıyordu. Yazılımcı olduğunu iddia eden hesapta bir kadın profil fotoğrafı var. Bu hesaptan Hindistan’daki muhalif kadın gazetecilere cinsel içerikli mesajlar gönderiliyor. Bu mesajlardan bazıları şöyle:

“Çok ateşli gözüküyorsun”

“Duşta sana katılabilir miyim?”

Seema Singh daha sonra hesabındaki biyografisini şöyle değiştirdi: Frankfurt’ta çalışan biseksüel bir bankacı.

Başka bir dolandırıcılık örneğinde ise yine bir kadın gazeteciye Harvard.edu uzantısı ile mail gönderildi. Harvard’daki program koordinatörü Bailey Payne daha sonra mağdura ulaşarak, gönderilen e-mail’in sahte olduğunu söyledi.

Hindistanlı ünlü TV gazetecisi Nidhi Razdan’a ‘Harvard’ tarafından yılda 150 bin dolar kazanacağı bir iş teklif edildiğinde kendini tutamadı ve Twitter’dan şu duyuruyu yaptı: “Yönümü değiştiriyor ve devam ediyorum. Doçent olarak Harvard Üniversitesi” kadrosuna katılıyorum.

Sonra gelen tebrikleri kabul etti. Daha sonra da ortada böyle bir iş olmadığını anladı.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı, The New York Times’ta Jeffrey Gettleman, Kate Conger ve Suhasini Raj imzasıyla yayımlanan ‘The Harvard Job Offer No One at Harvard Ever Heard Of’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber