Tartışmalara neden olmuştu: Alzheimer ilacı NASA'nın bütçesi kadar yük getirecek

ABD'de tartışmalara yol açan Alzheimer ilacı klinik deneylerden sonra ilk defa bir insanın üzerinde denenmişti. ABD'de yeni onaylanan alzaymır hastalığının tedavisi için kullanılacak ilacın hükümetin sağlık sistemine milyarlarca dolarlık ek yük getirebileceği belirtildi

Son Güncelleme:

New York Times'ta (NYT) yayımlanan makalede, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) kullanım onayı verdiği alzaymır ilacının, hasta başına 56 bin dolara mal olacağı ve tüm hastaların kullanması durumunda devletin sağlık sistemine yıllık 5 ila 29 milyar dolar arasında bir yük getirebileceği bildirildi.

Makalede, "Aduhelm" isimli ilacın, sağlık yardımı kapsamına alınmasının, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) bir yılda harcanan para kadar ek bir yük getirebileceği öngörüsü paylaşıldı.

Maliyeti çok yüksek olan ilacın, alzaymır hastalarında bunamanın ilerlemesini yavaşlattığına dair çok az kanıt olduğuna vurgu yapıldı.

Görüşüne başvurulan Kaiser Family Foundation isimli kuruluşun yönetici direktörü Tricia Neuman, "Bunlar çılgın rakamlar. Daha pahalı ilaçlar da var. Ancak bunu farklı kılan, milyonlarca potansiyel müşterisi olması ve ilacın yıllarca kullanılması gereği." ifadesine yer verdi.

ABD'de alzaymır teşhisi konulan yaklaşık 6 milyon kişi bulunduğu ve Biojen firmasına ait ilacın kullanımıyla ilgili kamu programının bu hastaların büyük çoğunluğunu kapsadığı bilgisi paylaşıldı.

TARTIŞMALARA YOL AÇMIŞTI

Rhode Island'da yaşayan 70 yaşındaki bir adam, Alzheimer tedavisi için yeni onaylanmış ilacın ilk klinik deneyler dışında denendiği ilk insan olmuş, yetkililer bu ilacı her ay intravenöz yoldan alacağını duyurmuştu.

Ancak ilaca Salloway gibi olumlu bakmayan uzmanlar da var. Geçtiğimiz günlerde FDA'ya tavsiyede bulunan bir paneldeki üç bilim insanı, ilacın onaylanmasından sonra istifa etti.

İlacı tartışmaların merkezi haline getiren bir başka yanı ise yüksek fiyatı. Alzheimer Derneği ilacın fiyatını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, 2019'da ABD'de Alzheimer'dan 120 binden fazla ölüm gerçekleşti.

Uzmanlar bu sayının on yıl öncesine göre yüzde 50'den fazla artış anlamına geldiğinin altını çizdi.

Kaynak: AA

Sonraki Haber