Tarihi olaya saatler kala AB'den "İngiltere" hamlesi

İngiltere, 47 yıl önce katıldığı Avrupa Birliği'nden yerel saatle 23.00'te (TSİ 02.00) ayrılıyor. Brexit'e saatler kala İngiltere bayrağı, Brüksel'deki AB kurumlarından indirildi.

Son Güncelleme:

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, kamuoyuna hitaben kaleme aldığı açık mektupta, 31 Ocak 2020 için "duygusal bir gün" ifadesini kullandı. Ursula von der Leyen, İngiltere ile gelecekte başarılı bir ilişki kurmaları için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. . Brexit'e saatler kala İngiltere bayrağı, Brüksel'deki AB kurumlarından indirildi.


MACRON: ÜZÜCÜ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitter üzerinden kapsamlı bir açıklama yaptı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü olmayı sürdüreceğini söyleyen Macron, "Fransa ve İngiltere arasında, kan, özgürlük ve paylaşılan savaşlarla oluşmuş bir tarih var. Fransızlar, İngiltere'ye neyi borçlu olduklarını biliyorlar ve bunu unutmayacaklar" dedi. Macron, "üzücü" olarak tanımladığı ayrılığın, "daha güçlü ve etkili bir Avrupa Birliği oluşturmak için kendilerini farklı adımlara yönlendirmesi gerektiği" görüşünü savundu. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ulusa sesleniş konuşması ise yerel saatle 23:00'te yayımlanacak.

İKİ GRUP DA SOKAĞA ÇIKACAK

İngiltere'nin başkenti Londra'da Brexit yanlıları bazı etkinlikler düzenlemeye hazırlanıyor. "Ayrılık Ayrılık Demektir" kampanyası, ışık ve müzik gösterileri ile Brexit'i kutlayacak. Başbakanlık binası üzerine yansıtılacak bir saat ile de Brexit'in gerçekleşeceği saate geri sayım yapılacak. Parlamento Meydanı'nda da İngiltere bayraklarının sallanacağı belirtiliyor. Brexit karşıtları da Londra'da Thames Nehri kıyısında bir araya gelecek.  "Karanlığa Karşı Işık Yak" ismi verilen etkinlikte meşalelerin yakılacağı duyuruldu. Benzer etkinliklerin Brighton ve Bournemouth'ta da yapılacağı belirtiliyor.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Birleşik Krallık (BK), 31 Ocak 2020 tarihi itibariyle Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden resmen ayrılmakta, böylelikle Haziran 2016'da düzenlenen referandum ile başlayan süreç tamamlanmaktadır. BK'nın AB'den ayrılmakla birlikte, Avrupa'nın en önemli ve değerli bileşenlerinden biri olmayı sürdüreceği açıktır. Türkiye, AB içerisinde üyelik sürecimize destek veren, ülkemizin bölgesel ve küresel konumu ile oynayabileceği rolün AB için sağlayacağı katma değerin farkında olan BK'nın ilkesel tutumunu her zaman takdirle karşılanmıştır. BK'nın AB üyeliğinden ayrılmasının ardından Türkiye-BK ilişkilerinin her alanda daha da geliştirilmesi yönündeki ortak siyasi iradenin mevcudiyeti memnuniyet vericidir. Türkiye ile BK arasındaki ilişkilerin yeni dönemde, her iki tarafın çıkarlarının yanısıra, bölgesel ve küresel istikrarın geliştirilmesi açısından da önemli fırsatlar oluşturacağını düşünüyoruz. AB ile BK arasında aksine bir düzenleme yapılmadıkça, 31 Aralık 2020 tarihine kadar sürecek geçiş dönemi boyunca BK ile ilişkilerimiz çıkış sürecinden etkilenmeden devam edecek, Birleşik Krallık AB hukukuna tabi olmayı sürdürecektir. Bu dönem süresince, ilişkilerimizin ayrılma sürecinden etkilenecek tüm alanlarında BK makamları ile birlikte gerekli çalışmalar hızla yapılacaktır" denildi.

Sonraki Haber