Süveyş Kanalı'nı tıkayan Ever Given 108 gün sonra serbest kaldı
23 Mart'ta karaya oturarak Süveyş Kanalı'nı altı gün boyunca trafiğe kapayan Ever Given, geminin sahibi şirket ve sigortacıların imzaladığı anlaşma sonrası serbest kaldı. Gemi 108 gün sonra Mısır'dan ayrılmak üzere yola çıktı.
Süveyş Kanalı’nda karaya oturarak deniz trafiğinin kapanmasına neden olan "Ever Given" isimli yük gemisi tazminat konusunda anlaşma sağlanmasının ardından Mısır’dan ayrılmak üzere yola çıktı.
Mısır basınında yer alan haberde, 3 aydan uzun süredir kanalın çıkışındaki Mur Gölü’nde tutulan geminin, Mısır ve gemi sahibi firmayı temsil eden Londra merkezli hukuk firması "Stan Marine”nin tazminat konusunda anlaşması neticesinde ülkeden ayrılmasına izin verildiği ifade edildi.
Yaklaşık 18 bin 300 konteyner yüklü olan geminin ülkenin kuzey bölgesinde bulunan İsmailiye Limanı'na doğru yola çıktığı kaydedilen haberde, sefer hazırlıklarının ardından Hollanda’nın Rotterdam kentine doğru harekete geçeceği aktarıldı.
Süveyş Kanal İdaresi Başkanı Üsame Rabi daha önce yaptığı açıklamada tazminat miktarını 916 milyondan 550 milyon dolara kadar indirdiklerini duyurmuştu.
KÜRESEL KRİZE NEDEN OLMUŞTU
"Ever Given" isimli dev konteyner gemisi, kum fırtınası ve kötü hava koşulları nedeniyle görüş mesafesinin düşmesi sonucu 24 Mart'ta Süveyş Kanalı'nda kıyıya çarparak kaza yapmıştı.
Geminin kanalda sıkışarak geçiş yolunu kapatmasıyla kanalın iki yakasında uzun gemi kuyrukları oluşmuş ve deniz trafiğinin durması nedeniyle ham petrol, LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ve pek çok ürün sevkiyatında aksamalar yaşanmıştı.
Süveyş Kanal İdaresi, 6 gün süren çalışmaların ardından 29 Mart'ta dev yük gemisini yüzdürme çalışmalarının başarıyla sonuçlandığını ve kanalın, deniz trafiğine açıldığını açıklamıştı.
Bu süreçte Mısır'ın günlük yaklaşık 12-14 milyon dolar zarara uğradığı tahmin edilirken, kazadan sonra göller bölgesine çekilen Ever Given'ın küresel ticarete verdiği günlük zararın ise 10 milyar dolar civarında olduğu belirtilmişti.
İşte bu kadar önemli olmasının sebebi
Kaynak: AA