Suudi gazetecinin ölümünde Twitter mı rol oynadı?
Suudi Arabistan'ın gazetecilerin ve hükümet muhaliflerinin de bulunduğu hesapları gözetlemek için Twitter çalışanlarını işe aldığı ortaya çıkmıştı. Gözaltında işkenceyle ölen Suudi muhalif gazeteciyi yakalatan bilgileri Twitter'ın verdiği ileri sürüldü
Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda hükümet karşıtı açıklamalarıyla bilinen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin tüm dünyada yankıları sürerken, bir başka iddia daha ortaya atıldı. Yne geçtiğimiz yıl muhalif gazeteci Türki bin Abdul Aziz el-Jasser'in açıklamalarını Twitter'dan 'Kashkool' adıyla yaptığı biliniyordu. Mart 2018'de tutuklanan gazetecinin gözaltındayken işkence yapılarak öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.
İsmini açıklamayan bir kaynağın yabancı basına verdiği bilgideki, "Suudi yetkililer gazetecinin bilgilerini Twitter'ın Dubai merkezinden aldılar, bu şekilde tutuklandı. Suudi muhaliflerin hesapları gözetleniyor, Twitter'ı kullanmamız güvenli değil." ifadesi yer aldı.
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın sağ kolu olarak bilinen Suud el Kahtani, Cemal Kaşıkçı cinayetinde önemli rol üstlendiği gerekçesiyle görevden alınmış, ancak ifade vermesi için mahkemeye bile çağrılmamıştı.
Muhalif isimleri Suudi Veliaht Prens adına kara listeye aldığı söylenen Kahtani, 2017 yılında Twitter'dan yaptığı bir paylaşımda, sahte isimlerin muhalifleri koruyamayacağı konusunda uyararak, sosyal medyada aktivistlerin maskesini kaldırmak için kullandığı üç yöntem olduğunu söylemişti. Kahtani, "Takma adınız sizi #blacklist'ten koruyor mu?" diye sorduktan sonra, "Hayır. 1. Devletlerin adın sahibini tanıma yolu vardır. 2. IP birçok teknik yolla tanımlanabilir. 3. Ne olduğunu söylemeyeceğim, sır." demişti.
Middle East Eye (MEE) haber portalı, ABD bölge mahkemesinde açılan ve Suudi Veliaht prensi ile Twitter CEO'su Jack Dorsey arasında Haziran 2016'da New York'ta bir toplantı yapıldığını bildirdi.
SUUDİ ARABİSTAN'IN 2 TWITTER ÇALIŞANINI İŞE ALDIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTI
Suudi Arabistan hükümetinin, muhaliflerin kişisel hesap bilgilerini edinmek için iki Twitter çalışanını gizlice işe aldığı, Suudi yetkililerin, binlerce Twitter kullanıcısının özel verilerine erişim sağlamak amacıyla sosyal medya devi çalışanlarını koordineli şekilde işe alma çabaları aktarılmıştı.
Soruşturmayı yürüten savcılar, 2015'ten beri 6 binden fazla Twitter kullanıcısının hesabına girildiğini, bunlardan en az 33'ü hakkında Suudi Arabistan kolluk kuvvetleri tarafından daha önceden Twitter şirketine acil ifşa talebinde bulunulduğunu bildirdi. Hedeflenen hesaplar arasında, 1 milyondan fazla takipçisi bulunan popüler gazetecilerin ve hükümet muhaliflerinin de bulunduğu kaydedildi.
TWITTER ÇALIŞANLARI 10 BİNLERCE DOLAR İLE ÖDÜLLENDİRİLMİŞ
Mahkemeye sunulan dilekçede ayrıca şirketteki görevleri Twitter kullanıcılarının özel bilgilerine erişimi gerektirmeyen Twitter çalışanlarının, pahalı saatler ve gizli banka hesaplarına aktarılan 10 binlerce dolar ile ödüllendirildiği bilgisi paylaşıldı.
San Francisco'daki Kuzey Bölge Mahkemesine açılan davada, eski Twitter çalışanları Ahmed Ebuammu ve Ali ez-Zebara, 2015'te Twitter kullanıcılarının kişisel bilgilerini, Suudi yönetimine yakın isimlere para karşılığı aktarmakla suçlandı.
Savcılık, dava dilekçesinde, ABD vatandaşı Ebuammu ve Suudi vatandaşı Zebara'nın, Ahmet el-Mutayri adlı üçüncü bir şahısla bağlantılı olarak faaliyet yürüttükleri, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a ait MiSK Vakfının yöneticisi Bedir el-Asakir tarafından yönlendirildiklerini belirtti.
Ebuammu, FBI tarafından Seattle'da Salı günü Seattle'da tutuklanmasından sonra ABD'de gözaltında tutuluyor. Diğer şüphelinin ise Suudi Arabistan'da olduğuna inanılıyor.