Suudi Arabistan'da 100'den fazla kişi idam edildi

Suudi Arabistan’da bu yıl idam edilenlerin sayısı 100’ü geçti.

Son Güncelleme:

Ülkenin İçişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada, uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giyen iki kişinin idam edildiği belirtildi.

Resmi Suudi Basın Ajansı bakanlığın açıklamasını duyururken, idam edilenlerden birinin amfetamin kaçakçılığından Suudi vatandaşı, diğerinin ise eroin kaçakçılığından Pakistanlı olduğunu ve ikisinin de Mekke'de idam edildiğini bildirdi.

Suudi yetkililer yaklaşık üç yıllık bir aradan sonra 2022 yılı sonunda uyuşturucuyla ilgili suçlar için infazlara yeniden başladı.

Açıklanan resmi rakamlardan derlenen bilgilere göre bu yıl idam edilenlerin sayısı 100’ü geçti. AFP’ye göre, bu yıl kaydedilen 106 infazdan yedisi uyuşturucuyla ilgili suçlar nedeniyle gerçekleştirildi.

Yetkililer 2023 yılında 33'ü terörle bağlantılı suçlardan olmak üzere en az 170 kişiyi idam etti.

Geçen yıl bu dönemde Suudi Arabistan’da en az 74 kişiyi idam edilmişti.

"NEREDEYSE HER GÜN BİR İDAM"

Berlin merkezli Avrupa-Suudi İnsan Hakları Örgütü, Suudi Arabistan'ı “neredeyse her iki günde bir infaz” gerçekleştirdiği için kınadı.

Örgütten yapılan açıklamada “196 günde yüz infaz, Suudi hükümetinin uluslararası yasaları ve resmi taahhütlerini ihlal ederek ölüm cezasını yaygın bir şekilde kullanma konusundaki ısrarını göstermektedir” denildi.

Hak örgütüne göre bu yıl infaz edilenler arasında 78 Suudili, sekiz Yemenli, beş Etiyopyalı, yedi Pakistanlı, üç Suriyeli ve Sri Lanka, Nijerya, Ürdün, Hindistan ve Sudan'dan birer kişi bulunuyor. Bunlardan ikisi kadındı.

İDAM CEZASINDA ÜÇÜNCÜ ÜLKE

Uluslararası Af Örgütü, ölüm cezasına ilişkin yıllık raporunda, Suudi Arabistan'ın 2023 yılında Çin ve İran dışında diğer tüm ülkelerden daha fazla kişiyi idam ettiğini söyledi.

Kafa kesmeleriyle ünlü krallık, Mart 2022'de bir günde 81 kişiyi idam ettiğinde dünyanın dört bir yanından kınama dalgası çekti.

Yetkililer idamların Şeriat hukukuyla uyumlu olduğunu ve “kamu düzenini korumak” için gerekli olduğunu savunuyor.

Fiili hükümdar Veliaht Prens Muhammed bin Selman, turistleri ve yatırımcıları çekmek amacıyla dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısının imajını değiştirmeye çalışıyor.

Ancak aktivistler krallığın idam cezasını benimsemeye devam etmesinin, Prens Muhammed'in Vizyon 2030 reform gündeminin merkezinde yer alan daha açık ve hoşgörülü bir toplum imajına zarar verdiğini söylüyor.

Sonraki Haber