Suudi Arabistan'da Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları görevden alındı

Suudi Arabistan Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları Kraliyet kararıyla görevden alındı.

Son Güncelleme:

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı İbrahim el-Assaf ve Ulaştırma Bakanı Nebil el-Amudi, Kraliyet kararıyla görevlerinden alındı.

Dışişleri Bakanlığına Faysal bin Ferhan bin Abdullah Al Suud getirilirken, Ulaştırma Bakanlığı görevine de Salih bin Nasır el-Casir atandı.

Faysal bin Ferhan, şubat ayından bu yana Suudi Arabistan'ın Berlin Büyükelçisi olarak görev yaparken, Casir ise Suudi Arabistan Havayolları Genel Müdürü'ydü.

KAŞIKÇI CİNAYETİNDEN SONRA GÖREVE GETİRİLMİŞTİ

Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinden kısa bir süre sonra Adil el-Cubeyr Dışişleri Bakanlığı görevinden alınmış yerine İbrahim el-Assaf getirilmişti.

FAYSAL BİN FERHAN BİN ABDULLAH AL SUUD KİMDİR?

Faysal bin Ferhan bin Abdullah Al Suud, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a yakınlığıyla biliniyor.

Almanya'nın Frankfurt kentinde 1974 yılında dünyaya gelen ve iyi derecede Almanca bilen Bin Ferhan hakkında, bu yılın mart ayında Alman Der Tagesspiegel gazetesinde bir haber yapılmıştı.

Haberde, Bin Ferhan'ın, silahlanma alanında 15 yıllık deneyimi olduğu ve ayrıca Veliaht Prens Bin Selman'a yakınlığıyla tanındığı belirtilmişti. Geçen şubat ayından bu yana Suudi Arabistan'ın Berlin Büyükelçiliği görevini yürüten Bin Ferhan, Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçiliğinde kıdemli danışman olarak çalışmış ve 2017'den bu yana da Suudi Arabistan Askeri Sanayi Şirketi'nin Yönetim Kurulu üyeliğini yürütüyordu.

Bin Ferhan, Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait iki tesiste, 14 Eylül'de düzenlenen saldırının akabinde "Tahran'a verilecek cevap konusunda her ihtimalin masada olduğu" yönünde açıklamada bulunmuştu.

Alman Deutschlandfunk Radyosu'na konuşan Bin Ferhan, "Saldırıyı kim gerçekleştirmiş olursa olsun arkasında kesinlikle İran var, zira bu füzeleri imal eden İran'dır ve onun yardımı olmadan fırlatılmaları da söz konusu değil." demişti.

Yeni Dışişleri Bakanı, söz konusu saldırının, dünya ekonomisine yönelik bir saldırı olduğunu söylemiş ve İran'ın bunun sorumluluğunu üstlenmesi ve saldırılarına devam edemeyeceğini anlaması gerektiğini belirtmişti.

AA

Sonraki Haber