Şuşa Beyannamesi'nin 2. yıl dönümü... Türkiye-Azerbaycan ilişkileri müttefiklik düzeyine çıkarıldı

Bundan iki yıl önce Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde tarihi bir eşikten geçildi, Şuşa Beyannamesi imzalandı. İlişkilerin yol haritasını belirleyen belgeyle iki ülkenin müttefikliği tüm dünyaya duyuruldu.

Son Güncelleme:

Türkiye'nin dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile ilişkilerini müttefiklik düzeyine çıkartan Şuşa Beyannamesi'nin imzalanmasının üzerinden 2 yıl geçti.

İkili ilişkiler için "yol haritası" niteliği taşıyan tarihi anlaşma, 2. Karabağ Savaşı'yla Ermeni işgalinden kurtarılan Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'da imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Haziran 2021'de Karabağ'ın incisine ayak basan ilk dünya lideriydi... Şuşa Beyannamesi, Türkiye ve Azerbaycan arasında "müttefiklik" kelimesi geçen ilk resmi belge oldu.

Şuşa Beyannamesi'ne göre, taraflardan herhangi birinin bağımsızlığına, egemenliğine, toprak bütünlüğüne, sınırlarının dokunulmazlığına yönelik tehdit ya da saldırı durumunda iki ülke ortak hareket edecek.

Beyanname imzalandığı günden bu yana, savunma sanayii teknolojileri, enerji, taşımacılık, ekonomik ve insani ilişkilere kadar pek çok alanda iş birliğini derinleştirdi. Şimdi Türkiye Şuşa'da başkonsolosluk açmayı planlıyor.

Şuşa Beyannamesi sadece Türkiye-Azerbaycan ilişkileri için değil, bölge ve Türk dünyası için de kritik önemde... Türk dünyasında entegrasyonun derinleştirileceğinin garantisi olarak gösteriliyor.

Şuşa Beyannamesi'nin 15 Haziran'da imzalanması da tesadüf değildi. 15 Haziran Azerbaycan'da, Ulusal Lider Haydar Aliyev'in yeniden iktidara geldiği gün dolayısıyla "Milli Kurtuluş Günü" olarak kutlanıyor. Bu yüzden anlamı büyük ve derin... İmzaların atıldığı gün aynı zamanda, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin temellerinden biri olan Kars Anlaşması'nın 100. yıl dönümüne denk geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin ardından çıktığı ilk yurt dışı ziyaretinde önce KKTC'ye,
ardından da Azerbaycan'a gitti. Şuşa Beyannamesi'nin 2. yıl dönümüne sayılı günler kala,
iki ülke sarsılmaz bağlarını tüm dünyaya bir kez daha gösterdi.

Şuşa Beyannamesi'nin en önemli maddelerinden biri Türkiye ile Azerbaycan'ı karayoluyla birleştirecek olan Zengezur Koridoru ile ilgili. Erdoğan ve Aliyev, bu hedefin gerçekleşmesi için kararlılıkla çalışıyor.

Türkiye ve Azerbaycan iş birliğini her alanda artırmayı sürdürüyor. Azerbaycan'ın mutlak zaferiyle sonuçlanan 2. Karabağ Savaşı'nın ardından ortaya çıkan yeni jeopolitik gerçeklik bölgedeki dengeleri değiştiriyor.

Türk Konseyi'nin kurucu ve lokomotif ülkeleri olan Azerbaycan ve Türkiye, Kafkasya'da istikrar ve güveni pekiştiriyor. İki devletin imkanlarıyla kabiliyetleri her alanda birleşiyor...

Kaynak: Haber Global TV

COP29'da, iklim krizlerinin çözümünde kadının rolü ele alındı Putin’in Kim Jong'a gönderdiği nadir bulunan hayvanlar şaşırttı 2024’ün kelimesi “manifest” Yunanistan'da işçi ve memurlardan 24 saatlik grev Trump'tan uzak 4 yıllık mavi yolculuk The Economist’in 2025 kapağı ne mesaj veriyor?