Süpermarket fiyat etiketlerine savaş karşıtı mesaj yazan Rus sanatçıya 7 yıl hapis cezası!

Süpermarket fiyat etiketlerini Ukrayna'daki savaşına son verilmesi çağrısı içeren mesajlarla değiştiren bir Rus sanatçı yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Son Güncelleme:

St Petersburg'daki bir mahkemede yapılan duruşmada, sanatçı 33 yaşındaki Alexandra Skochilenko mahkeme başkanından "bilgelik ve merhamet göstermesini ve kendisini serbest bırakmasını" istedi. Ancak saatler sonra açıklanan kararla ceza almaktan kurtulamadı. 

Rus ordusu hakkında bilerek yanlış bilgi yaymaktan suçlu bulunan Skochilenko'nun yedi yıllık hapis cezasına ek olarak üç yıl boyunca internet kullanması da yasaklandı.

Skochilenko'yu Rusya'ya karşı "siyasi nefret" nedeniyle ciddi bir suç işlemekle suçlayan savcı, Skochilenko'nun sekiz yıl hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti.

Destekçileri kararın ardından defalarca "Utanç, Utanç!" sloganları atarken, gülümseyen Skochilenko polis memurları tarafından çevrelenmiş mahkeme salonu kafesinde dururken elleriyle kalp şekli yaptı. Daha sonra yüzündeki gözyaşlarını sildi.

Muhalefetteki Yabloko partisinden bir politikacı olan Boris Vishnevsky, katillerin bazen bir süpermarkette normalde fiyat etiketlerinin asılı olduğu yere beş küçük kâğıt parçası koydukları için Skochilenko'nun aldığı yedi yıldan daha az ceza aldıklarını söyledi.

Vishnevsky, online SOTA haber kanalına verdiği demeçte "Bu adalet değil, ödeşme" dedi.

Halihazırda bir buçuk yıldan fazla hapis yatan sanatçı, 31 Mart 2022'de bir süpermarketteki fiyat etiketlerinin yerine savaşın sona erdirilmesini isteyen ve yetkilileri eleştiren kâğıt parçaları koyduğunu kabul etmişti. Ancak bilerek yanlış bilgi yayma suçlamasını reddetmişti.

Eleştirmenler bu davanın, Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü ve yaklaşık 20 bin kişinin gözaltına alınmasına ve 800'den fazla ceza davasına yol açan "özel askeri operasyon" aleyhinde konuşanlara yönelik baskının bir parçası olduğunu söylüyor.

Geçen yılın başlarında Ukrayna'ya asker gönderdikten sonra Rus yetkililer, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Batı ile varoluşsal bir mücadele" olarak nitelendirdiği Moskova'yı eleştirenleri susturmak için muhalefete yönelik yasaları sıkılaştırdı.

Skochilenko'nun avukatları, mahkemeye, müvekkillerinin hiçbir suç işlemediğini ve glütene karşı ciddi bir intolerans olan çölyak hastalığı nedeniyle hapisten kurtulamayacağını söylemişti. Uluslararası Af Örgütü onu "vicdan mahkûmu" ilan etti.

Kaynak: Ajans Bizim

Sonraki Haber