Süper zenginler tatilde ne yapıyor? Ege'ye demir atan atana...

Siz bu haberi okurken neredesiniz bilmiyoruz ama Türkiye kara sularında 49, Yunanistan tarafında ise 194 süper yat Ege'nin tadını çıkarıyor.

Son Güncelleme:

Çok zengin olmak çok para kazanmak çok strese girmek ve çok tatil yapmak anlamına geliyor. Siz bu kavramlara aşina olmayabilirsiniz ama dünyanın en zenginleri biraz da Covid-19’un ‘bitişini’ kutlamak için soluğu ultra lüks yatlarında aldı.

Şu an Ege Denizi’nde bir lüks yat patlaması yaşanıyor. Marmaris ve Göcek koylarına demirleyen yatlar suyun karşı yakasında da Mykonos ve Santorini açıklarında bekliyor.

Şu an Yunanistan açıklarında geçen aya göre yüzde 80 artışla 194 süper yat bulunuyor. Türkiye kara sularında ise geçen Haziran ayında 44 süper yat demirlemişken bu rakam şu an 49’a çıktı.

NÜFUSUN YÜZDE 37'Sİ AŞILANDI

Avustralyalı milyarder James Packer tatilini süper yatı ile Akdeniz’de geçirmek isterken NBA efsanesi Magic Johnson da Ege’nin turkuaz sularını tercih etti.

Ege’deki yat yoğunluğunun yaşanmasında Yunanistan’ın aşı olmuş turistlere kapılarını açması büyük rol oynadı. Almanya Başbakanı Angela Merkel bu hamle için Yunanistan’ı eleştirdi ve Rus ve Çin aşıları olmuş turistlerin ülkeye alınmaması gerektiğini savundu. Yunanistan bugüne kadar nüfusunun yüzde 37’sini aşıladı.

14 Mayıs tarihinde turistlere uygulanan karantina kaldırıldı ve aşılanan turistler ile Covid geçirenlerin ülkeye alınmasına izin verildi.

YILDA 30 MİLYONU AŞKIN TURİST AĞIRLIYOR

Uzun yıllardır ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan ekonomisinin dörtte biri turizm üzerinden dönüyor. Dünya Bankası verilerine göre 2015-2019 yılları arasında ülke ortalamasıyla dünyada en fazla turiste ev sahipliği yapan 18. ülke oldu. Ülke yılda 30 milyonu aşkın turiste ev sahipliği yapıyor.

Yunanistan uzun bir kapanmadan sonra turizm sezonunu açmasına rağmen turizm işçisi bulmakta zorlanıyor. Otellerde şeflik yapan Nikolas Tsimidakis 10 yıl Dubai’de çalıştıktan sonra iyi bir iş bulabileceği beklentisiyle ülkesine döndü ama kendisine düzgün maaşla bir iş bulamadığı için tekrar geri dönüp Dubai’de çalışmaya başladı.

Ülkedeki restoranların bağlı bulunduğu iş örgütünün başkanı George Kavathas ise ilk kez turizmde işçi bulmakta zorlandıklarını söylerken ülkede iş gücünün yüzde 10’u (Türkiye'de bu oran yüzde 3,34) turizm sektöründe çalışıyor. (432 bin kişi). HSBC’nin tahminine göre ülkede geçen yıl yüzde 8 oranında daralan turizm sektörü bu yıl yüzde 2 toparlanacak.

Maliye Bakanı Christos Staikouras ülkesinin 2021 yılında turizmden 8 milyar euro gelir elde etmesini bekliyor bu rakam 2019 yılında 18 milyar euro idi. Yunanistan aynı zamanda yüzde 16.5’lik yüksek işsizlik oranı ile mücadele ederken turizm sektöründeki iyi elemanlarını da yurt dışına kaptırması sürpriz değil.

İŞÇİLER DÖNMEK İSTEMİYOR

Herkül Zizimopoulos, Mykonos’ta otelcilerin oluşturduğu birliğin sözcüsü. Zizimopoulos art arda karantinalara girilmesinin ülkenin ekonomisinin dengesini bozduğunu ve işçilerin yeniden sektöre dönme konusunda şevkini kırdığını söylüyor.

Ülkedeki restoranların bağlı bulunduğu iş örgütünün başkanı George Kavathas, “Herkes kafe açmanın kolay olduğunu ve kafe açabileceğini düşünüyor ama bu doğru değil. Ortada aşırı bir arz var bu kaliteyi aşağıya çekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Restorancılar ayda 534 euro destek alan çalışanların bu desteklerinden vazgeçip ayda 850 euro maaşla garson olarak çalışmak istemediklerini söylüyor.

SÜPER YAT MI? ÖZEL ADA MI? ÖZEL KALE Mİ?

Belki bir şekilde parayı denkleştirip mavi yolculuğa çıkabilirsiniz ama süper yatta bir tatil oldukça zor. Tabi zenginlerin bunu tercih etmesinde salgın koşullarının etkisi hala büyük.

Bu yıl Akdeniz’deki başka bir trend de geçen yıl olduğu gibi özel adalarda tatil geçirmek. Fransa’nın güneyindeki Cannes kentinden bot ile kısa sürede ulaşılabilen Sainte-Marguerite adası tatilcileri bekliyor.

Daha tropik bir tatil düşleyenler ise Endonezya’daki Bawah Reserve’in peşinde. Yine bölgedeki Elang Adası çocuklu aileleri kabul etmezken 14 kişiye eşsiz bir tatil deneyimi sunuyor. Burada konaklamanın geceliği 17 bin pound (206 bin TL)

Peki çok zenginsiniz canınız bir yatta da adada da tatil yapmak istemiyor. O zaman ne yapacaksınız? Bu çok zor sorunun cevabı: Kale tatili.

İtalya’nın Toskana bölgesindeki Torre Palazonne, Siena yakınlarına yolu düşenlere güzel bir tatil olanağı sunuyor. Tarihi kalenin sahibi Kitty Walsh, “Bütün personelimiz maske mesafe kurallarına dikkat ediyor. Böyle bir yerde tatil yapmak otelden çok daha güvende olacaktır” diyor.

Kaynaklar: Financial Times, Bloomberg, Telegraph, Euronews

Sonraki Haber